Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rodiče Jiříčka s SMA zveřejnili rozhořčený příspěvek: Pojišťovna odmítla chlapci vyplatit plnění pojištění

Autor: jel - 
24. října 2022
17:24

Když bylo malému Jiříkovi teprve půl roku, byla mu diagnostikována vážná spinální svalová atrofie. Loni v únoru dostal zázračný lék Zolgensma a díky němu i poctivému cvičení se jeho stav zlepšuje. Jiříčkovi rodiče nyní zveřejnili na sociální síti rozhořčený příspěvek. Chlapečkovi ještě před diagnózou uzavřeli životní pojištění, nicméně přestože klučina trpí nevyléčitelnou nemocí, neviděli z pojistky ani korunu. Pojišťovna Allianz se proti jejich slovům ohradila.

Rodiče v příspěvku uvedli, že během těhotenství i po narození prošel Jiříček všemi standardními vyšetřeními a vypadalo to, že bude zdravé miminko. „S dobrou vírou mi tedy rodiče pár dní po narození zřídili životní pojištění. A to z důvodů, z jakých se pojištění běžně uzavírá - chtěli mít jistotu, že v případě, že se něco závažného stane, dostanou nějakou finanční kompenzaci,“ popsali situaci s tím, že život s nemocí je náročný po všech stránkách a kompenzace by alespoň ulehčila životním nákladům.

Pak byla Jiříkovi diagnostikována krutá nemoc a s ní jsou mimo jiné i spojené vysoké finanční výdaje. Rodiče proto doufali, že dostanou vyplacené plnění pojištění, to se ale spletli. Spinální svalová atrofie není totiž ve výčtu závažných onemocnění, a proto chlapeček nemá nárok na plnění připojištění pro případ závažných onemocnění. Stejně tak nemá nárok ani na plnění pojištění pro případ invalidity. Protože v podmínkách plnění je stanoveno, že nemoc nesmí být vrozená.

„Narodil se zdravý“

Rodiče si ovšem stojí za tím, že SMA nemusí být vnímáno jako vrozené. „Rodiče jsou toho názoru, že já jsem se narodil jako zdravý. Nenarodil jsem se s diagnózou spinální svalové atrofie. Samotná nemoc u mě propukla až v 6 měsících věku. Narodil jsem se jen s genetickými předpoklady k jejímu propuknutí,“ uvádí rodiče a zlobí se, že Jiříček má uzavřené pojištění, má celoživotní problém, ale peníze vyplacené nedostal. 

„Možná právě proto jsou pojistné podmínky na desítkách stran a tak složité i mnohoznačné, aby bylo možné vždy najít řešení, které bude vyhovovat finančním zájmům pojišťovny? Rodiče stále doufají, že tomu tak není,“ dodali na závěr.

Co na to pojišťovna?

„Situace popsaná v příspěvku nás velmi lidsky mrzí a rozumíme tomu, že se rodiče ocitli v náročné životní situaci. Obecně můžeme sdělit, že každá pojistná smlouva se řídí sjednanými podmínkami, které jsou závazné pro obě smluvní strany. Také v případě životního pojištění v pojistných podmínkách transparentně upozorňujeme, na jaká onemocnění se vztahuje připojištění závažných onemocnění a invalidity. Vrozené vady nejsou z pojištění těchto rizik kryty. Vyloučení vrozených vad z pojištění, popř. čekací doba po narození, je požadována mj. také ze strany světových pojistných zajistitelů,“ sdělila Blesku mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová.

Doplnila, že posouzení stavu klienta včetně toho, zda se jedná o vrozenou nemoc, nezávisí na vůli zaměstnance pojišťovny, ale na posudku lékaře. „Allianz pojišťovna se nemůže vyjádřit ke konkrétním uzavřeným pojistným smlouvám a škodám. Ačkoliv s rodiči hluboce soucítíme, musíme se řídit smluvními podmínkami a současně  se svěřenými prostředky nakládat v souladu s právním řádem,“ uzavřela mluvčí.

Reakce rodiny

Jiříčkovi rodiče na slova pojišťovny reagovali. „Pojišťovna již dříve sama uznala, že by plnit mohla, pokud by k tomu měla jen trochu vůle, tím, že nám poskytla plnění z připojištění z důvodu hospitalizace v nemocnici, související s SMA, přestože se za pojistnou událost nepovažuje hospitalizace z důvodu vrozené nemoci. Což je stejná výluka jako pro plnění z připojištění pro případ invalidity. Tedy když se jedná o plnění v souvislosti s hospitalizací v řádu stokorun za noc, plnit je možné. Ale když jde o invaliditu a plnění ve výši 2 miliony korun, už to najednou nejde.

Vidíme v tom čistě účelové jednání. Nadto je otázkou, jaká je odbornost smluvního lékaře pojišťovny a zda se vůbec na neurologii specializuje, když ve svém stanovisku mimo jiné uvádí, že: ‚Taktéž to, že se manifestuje buď hned při narození nebo v častém věku dítěte do cca 18. měsíce života svědčí o tom, že se jedná o geneticky podmíněné, vrozené onemocnění.‘ Spinální svalová atrofie se totiž může projevit klidně až v dospělosti.

Pokud člověk uzavře ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ s mnoha připojištěními, tedy to nejrozsáhlejší jaké mu bylo nabídnuto, s důvěrou, že tak budou pokryty všechny případné události, následně propukne onemocnění, které je závažné, trvalé, a které vyžaduje každodenní mimořádnou péči druhé osoby, a přesto zde není nárok na žádné plnění (kromě výše uvedených několika stokorun za hospitalizaci v nemocnici), jaký je pak smysl takového pojištění?,“ sdělili Blesku.

Video  Jiřík s SMA na tříkolce.  - FB: Jiříku, nepřestávej se SMÁt
Video se připravuje ...