Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vědci varovali před dietními nápoji: Půlka plechovky jako rychlá cesta do hrobu?!

...
...  (Autor: istock.com)
Autor: rix - 
18. září 2022
05:00

Dietní cola jako nebezpečný zabiják? Francouzští vědci varovali před neblahými účinky umělých barviv. Ty podle nich mohou mít vliv na častější průběh civilizačních chorob, jakými jsou mrtvice nebo infarkt. 

Jak uvedl deník Daily Mail, podle odborníků stačí ke zdravotním problémům jen troška. Nebezpečná může být v dlouhodobém hledisku jen polovina klasické plechovky. 

Při studii, které bylo vystaveno 1 502 lidí, došli odborníci k šokujícím závěrům. Tým zjistil, že ti, kteří konzumovali umělá sladidla obsažená v dietní cole, měli o devět procent vyšší pravděpodobnost, že budou trpět kardiovaskulárním onemocněním. Tato skupina měla také o osmnáct procent vyšší pravděpodobnost, že bude trpět cerebrovaskulárním onemocněním, tedy mrtvicí. 

„Zjištění naznačují, že tyto potravinářské přísady, které denně konzumují miliony lidí a jsou přítomny v tisících potravin a nápojů, by neměly být považovány za zdravou a bezpečnou alternativu cukru,“ informovali experti. 

Nezávislí odborníci však varovali, že souvislost mezi náhražkami cukru a srdečními problémy je přeceňována. Zato samotný cukr mezitím podle nich skrývá opravdové nebezpečí. K průkazným závěrům o nebezpečí umělých sladidel nebude podle nich možné dojít bez dlouhodobějších studií. 

Nehledě na to desítky studií již odhalily souvislost mezi sladidly a přibíráním na váze. Další výzkumy spojují nadměrnou konzumaci s vysokým krevním tlakem a záněty, což samo o sobě souvisí s řadou zdravotních potíží. 

Video  Podstatné úkony první pomoci  - Videohub
Video se připravuje ...

 

krapotkin ( 18. září 2022 22:32 )

To máš jedno. Něčemu se vyhýbáš a umřeš na něco jiného.

fouss1 ( 18. září 2022 08:35 )

Celý život se vyhýbám všemu co má v názvu dia, zero, bez tuku... Cukr je možná zabiják, ale umělá sladidla a tuky, jsou v konečném důsledku ještě větší svinstvo pro organizmus zdravého člověka.

Zobrazit celou diskusi