Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mladíci narazili na auta v ceně desítek milionů korun: Našli je v podzemním bunkru!

Autor: štt - 
19. září 2022
05:00

Dvojice britských youtuberů objevila v opuštěném podzemním bunkru luxusní auta za desítky milionů korun. Mezi historickými kousky od Bristol Cars se nachází i vůz, který patřil malajskému premiérovi. Auta byla nejspíše připravena k aukci.

Ben a Eran, kteří provozují účet Lost Adventures na YouTube, se na jedné ze svých výprav v Surrey vydali do budovy, na kterou asi jen tak nezapomenou. Uvnitř narazili na sbírku historických automobilů. Stáj zahrnovala řadu britských klasik včetně závodního vozu Formule 1, Bentley a Bristol Cars, napsal Daily Mail. Dvojice se domnívá, že vozidla byla připravena k aukci.

Ve videu nedokázali zakrýt upřímnou radost. „Měl jsem místo vyhlédnuté už několik let,“ sdělil Eran, který dopředu netušil, že narazí na takový poklad. Některé modely byly tak staré, že je mladíci nedokázali poznat.

Klenotem tajuplné sbírky byl vůz Proton Perdana, který dříve patřil Dr. Mahathiru Mohammadovi, bývalému premiérovi Malajsie. Ten jej údajně poslal do Spojeného království, aby pomohl při výzkumu hybridních paliv.

„Takováto auta na silnicích nepotkáte. Pokud je někdo vlastní, nejspíš s nimi nejezdí,“ říká ve videu jeden z průzkumníků a odhaduje, jaké astronomické částky musí jednotlivé kousky stát. Dražebník David Fletcher odhaduje celkovou hodnotu na zhruba 25 milionů korun.

Dále potvrdil, že bunkr, který Ben a Eran prozkoumali, sloužil jako skladiště zbytků zásob společnosti Bristol Cars, jež v roce 2020 zanikla. Většina vozů, které se nachází v podzemní garáži, byla přivezena ze showroomu firmy v Kensingtonu.

Bristolská společnost vznikla po druhé světové válce jako součást Bristol Aeroplane Company a v roce 1960 se osamostatnila. Všechna její vozidla byla vyráběna ručně v sériích čítající několik málo kusů. Mezi sběrateli patří mezi velice cenné kousky.

Přes mnohé pokusy se nepodařilo automobilku znovu nastartovat. K 80. výročí v roce 2025 však plánuje návrat s novou řadou elektromobilů.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi