Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Emigrant Václav Kabourek (85) byl v Blesku: Žil jsem Hollywood, teď si užívám!

Autor: jan šponar - 
3. srpna 2022
05:00

Žalář, nebo svobodný život? Václav Kabourek (85) z Prahy se rozhodl žít a v roce 1957 emigroval z tehdejšího Československa. Blesku před 14 lety z Hollywoodu vyprávěl o svých kamarádech ze stříbrného plátna. Na penzi se vrátil domů a říká: v Česku je stejně nejkrásněji.

V roce 1955 byl odsouzen na rok za sdružování proti státu. Po návratu z vězení začal plánovat útěk za hranice. Nejprve se mu podařilo dostat do západního Německa, odkud se díky CIA dostal do USA, kde sloužil jako pilot americké armády. Následně začal pracovat pro filmová studia v Hollywoodu. Říkáte si, to by byl námět na román? Určitě a vzhledem k životním zkušenostem Václava Kabourka by musel být na pokračování.

„Žil jsem po boku sexy herečky Jayne Mansfieldové, kterou jsem obdivoval už jako kluk,“ usmívá se. Aby ne, Mansfieldová byla jednou z prvních Playmate v časopisu Playboy.

Travolta i Connery

Sympatický rodák ze Staňkova má ve svém archivu plno fotek s ikonami showbyznysu, jako John Travolta, Sean Connery, Arnold Schwarzenegger, Dolly Partonová a spoustou dalších. V hlavě pak stovky společných zážitků. „Stal jsem se členem sdružení Hollywood Reporters, měl jsem za úkol dělat rozhovory s hollywoodskými herci pro evropská média. Díky tomu jsem dostával pozvánky na akce, kde jsem potkával další slavné umělce,“ říká.

Vrátil se

Svět se však mění a on se před necelými deseti lety vrátil do Česka. „V USA jsem si začal připadat docela sám, protože hodně mých kamarádů buď tady už není, nebo jsme se nemohli vídat tak často jako kdysi, tak jsem se rozhodl vrátit,“ říká.

Jak se žije v Česku člověku, který byl zvyklý na velký svět? „Pravidelně čtu Blesk, a tak mám o světě stále přehled. Jinak rád podnikám výlety po celé republice, v Česku je snad nejkrásněji,“ popisuje muž, který díky tomu, že takřka celý život pracoval v zámoří, pobírá americký důchod.

Létal u filmu

Čtyřletá služba v amerických ozbrojených silách a zkušenosti armádního pilota mu přišly vhod i u filmu. „Díky pilotnímu průkazu jsem se dobře uplatnil jak při dublování herců hrajících piloty, tak i za kniplem helikoptéry. To byla v Hollywoodu moje hlavní náplň práce. Velmi rád vzpomínám na natáčení seriálu M*A*S*H po boku Alana Aldy,“ dodal Václav Kabourek.

Marylin Monroe: Naučím tě anglicky

Setkání Václava Kabourka s Marilyn Monroe bylo krátké, ale slibovalo pokračování. Bylo to během natáčení snímku Mustangové. „Byla moc milá, ale mně ještě tenkrát angličtina moc nešla. Dokonce se nabídla, že mě bude učit!“ vzpomíná. Bohužel Marilyn krátce nato zemřela.

Video  Nečekané rozloučení s Ivanou Trumpovovou (†73): Pohřeb bez slz! Zato v luxusu  - Reuters
Video se připravuje ...

 

 

krapotkin ( 3. srpna 2022 13:45 )

Však on se Fiala a spol. postará i o USdůchod. Za chvíli poletí zpátky.

Mika1 ( 3. srpna 2022 10:33 )

Věřím, že za americký důchod je tady nejkrásněji. A navíc, když odešel v roce 1957, tak tu má spoustu kamarádů

Zobrazit celou diskusi