Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co psal Blesk před 30 lety? Hrabě z Černých Baronů Zdeněk Sternberg (†97): Dusili ho nacisti i komunisti!

Autor: J. Doležal, Blesk - 
11. července 2022
14:00

Život jako v zrcadle! Když hrabě Zdeněk Sternberg (†97) navštívil v roce 1992 předpremiéru filmu Černí baroni, jako by viděl sám sebe. Příběh na plátně zrcadlil důležitou část jeho života.

Po 2. světové válce studoval práva, z politických důvodů však studium nemohl dokončit, protože po nástupu komunistů k moci v roce 1948 mimo jiné pomohl několika lidem ilegálně přejít hranice.

Vojenskou službu absolvoval hlavně u Pomocných technických praporů, tzv. černých baronů, jako voják a později i v civilu musel pět let dřít v dolech u Duchcova a v Karviné. Od roku 1956 pracoval jako kulisák v Hudebním divadle v Karlíně, a to až do roku 1968, kdy ve 45 letech uprchl do Rakouska před komunistickým pronásledováním.

Domů se vrátil až po pádu režimu. V roce 1992 restituoval rodový majetek včetně starobylého hradu Český Šternberk. Dalších bezmála 30 let své sídlo rekonstruoval a zveleboval. Zemřel loni v lednu. Ve filmu Černí baroni ho ztvárnil Václav Vydra. A právě o jeho návštěvě filmu, který zrcadlil i jeho osud, Blesk informoval.

Takhle se o Zdenku Sternerkovi psalo dřív. Takhle se o Zdenku Sternerkovi psalo dřív. | Archiv Blesku

Kauzy z titulních stran Blesku změnily tvář české společnosti. 

Za 30 let existence jsme jich přinesli nespočet!

Další naleznete zde.

Zobrazit celou diskusi