Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Lýdie Dedíková (69) popsala Blesku v roce 2013 svůj příběh o rakovině: Naděje je, musíte ale přijít včas

Lýdie Dedíková (69) popsala Blesku v roce 2013 svůj příběh o rakovině
Lýdie Dedíková (69) popsala Blesku v roce 2013 svůj příběh o rakovině  (Autor: Blesk Jitka Pecharová)
Autor: Jitka Pecharová - 
13. července 2022
05:00

Jako první zareagovala na výzvu: Byli jste v Blesku? Slavíme společně 30 let. Příběh Lýdie Dedíkové (69) z Pardubic sice není veselý, přesto se rozhodla vrátit do doby, kdy jí během roku zemřel bratr a maminka na rakovinu, s níž se sama léčila. Proč?

„I po té době je to pro mě psychicky náročné. Čím jsem starší, tak je to pro mě snad ještě horší. Moc mi chybějí,“ vzlykala Lýdie nad stránkou vytrženou z Blesku, do něhož před devíti lety poslala svoje vyprávění o tom, jak tři roky po sobě v letech 2003 až 2005 udeřila zákeřná nemoc u maminky, pak u ní a posléze byla zjištěna i u jejího bratra.

Nádor prsu a plic

„Máma měla rakovinu prsu a mně bylo 51 let, když jsem si ji nahmatala v levém prsu. U bratra šlo o rakovinu plic. Když se u něj zjistila, měl už 15 centimetrů velký nález,“ popsala paní Lýdie. „Bratr zemřel v roce 2007 a máma devět měsíců po jeho pohřbu. Já zatím žiju a relativně jsem v pořádku, ale když mám jít na vyšetření, hrozně se bojím, co se dozvím,“ přiznala žena, která má za sebou pět operací, chemoterapii i ozařování a od zásahu rakoviny bere antidepresiva.

Stránku s článkem o boji s rakovinou v rodině si paní Lýdie schovala. Nyní nad ní po výzvě Blesku na smutné období zavzpomínala. „Chtěla bych tím znovu podpořit ty, kteří si rakovinou prošli, a připomenout, aby lidé chodili na kontroly a prohlíželi se,“ řekla paní Lýdie. „Mě v tom těžkém období hodně podržely a i teď mi pomáhají kamarádky, se kterými se pravidelně scházím,“ uzavřela paní Lýdie.

Jak se přihlásit?

Tři společné dekády. Po celá léta je Blesk na vaší straně a někdy i vy na jeho stránkách. Našli jste se v našich článcích nebo na fotografiích? Pochlubte se jimi a staňte se součástí našeho výročí.

Příspěvky lze zaslat:

  1. prostřednictvím webového formuláře na stránce www.blesk.cz/30let
  2. na e-mail: byljsemvblesku@cncenter.cz
  3. poštou na adresu: Redakce Blesk, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7. V obálce, označené heslem Byl jsem v Blesku
  4. případně přes sociální sítě Facebook, Instagram nebo program Messenger

Video  Desatero snížení rizika vzniku rakoviny  - Videohub
Video se připravuje ...

Citronel ( 13. července 2022 06:14 )

Ta bolest v srdci nikdy neskončí po odchodu milovaných, nejhorší to je když ke člověk sám. Skoro denně to někoho postihne a o to horší to je, když je to někdo mladý, to si člověk představuje jeho cestu životem.

Zobrazit celou diskusi