Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přepych jak v pohádce: Brunejský sultán vlastní majetek v ceně jednoho bilionu korun!

Autor: štt - 
31. července 2022
05:00

Brunejský sultán, Hassanal Bolkiah ibni Omar Ali Saifuddien III., má dle odhadů ohromující majetek ve výši necelého bilionu korun! A své peníze se nebojí rozhazovat. V jeho majetku se nachází pozlacená letadla i tisíce luxusních automobilů.

Sultán se dostal k moci 5. října 1967, kdy na trůně vystřídal svého otce Omara Aliho Saifuddiena a stal se v pořadí 29. vládcem země. Pětasedmdesátiletý muž je také premiérem, ministrem obrany a ministrem zahraničních věcí. Není ani divu, že nashromáždil tak mimořádně velké bohatství.

K velkému majetku patří i okázalost a pompéznost. V jeho sbírce proto najdete i pozlacené soukromé tryskáče. Například Boeing 747 v hodnotě asi jedné miliardy korun má zlaté umyvadlo nebo zlatem vykládaná okna a stoly. Jenom cena doplňků přesahuje 100 milionů liber (v přepočtu čtvrt miliardy korun), uvádí Daily Star.

 A pokud vlastníte takováto letadla, nesmí vám chybět ani vhodný automobil. Těch má sultán dle některých zdrojů až sedm tisíc! Ve vozovém parku samozřejmě nesmí chybět takové modely jako Ferrari 365, Aston Martin 258 nebo Audi 265. Kde je všechna skladuje, není známo, ale média se domnívají, že luxusní auta pronajímá po celém světě, čímž dál zvyšuje svůj příjem.

Své bohatství dává sultán najevo také pomocí přepychového sídla, které obývá. Jeho palác byl postaven v roce 1984. Rozkládá se na pozemku o rozloze neuvěřitelných dvou milionů metrů čtverečních a podle Guinnessovy knihy rekordů se jedná o největší soukromý pozemek na světě. Součástí domu je i pozlacená kopule, 1 700 pokojů a pět obrovských bazénů. Pro své miláčky na 4 kolech má k dispozici přes sto garáží.

Jak se očekává od každého bohatého vládce, má i svou soukromou zoologickou zahradu, v níž žije na třicet bengálských tygrů, několik sokolů a nespočet plameňáků a kakaduů. Palác není zpravidla přístupný veřejnosti, s výjimkou významných státních událostí a specifických muslimských svátků, kdy jej přicházejí obdivovat statisíce poutníků. Hodnota luxusní nemovitosti je odhadována na 37,5 miliardy korun, ale na volný trh se pravděpodobně nikdy nedostane.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

viho ( 31. července 2022 14:34 )

Tak to vypadá v státech, kde se koncentruje vojensko-policejní a politická moc v jedné osobě.

Zobrazit celou diskusi