Když se v roce 1980 v Dortmundu vyhlašovaly ceny Lev RTL, dostavili se tam jak Gott, tak Village People v čele s frontmanem Victorem Willisem (71).

Karel byl tehdy oceněn jako bronzový a američtí »burani« byli bezkonkurenčně zlatí. Jejich velehit Y.M.C.A. už hýbal celým světem. Gott jejich prvenství naprosto chápal. „Až se vrátím domů, půjdu na Pragokoncert a pokusím se vás dostat do Prahy,“ řekl Willisovi.

„Praha je krásná a máme také to nejlepší pivo na světě a naši lidé budou na vašem koncertě šílet,“ dodal Slavík.

Na Pragokoncertu, což byla agentura, jež měla za komunistů monopol na dovoz zahraničních zpěváků do tehdejšího Československa, ale pohořel. „Nikdo tu nechtěl podrývat autoritu protisocialistickými živly,“ řekl Blesku pamětník.

Village People tak poprvé přiletěli do České republiky až před sedmi lety, kdy roztančili festival Benátská! v Liberci. Do metropole se ale poprvé podívali až tento týden díky Michalu Davidovi. Zazpívali mu dvakrát na jeho opožděných šedesátinách v O2 areně.

Kapela Village People byla v roce 2009 zapsána do Guinnessovy knihy rekordů poté, když více než 44 tisíc lidí tančilo najednou na Y.M.C.A.

Pivo, guláš a krevety

Village People strávili v Praze tři dny, ubytováni byli v hotelu Ambassador na Václavském náměstí. A tam museli dát za pravdu Gottovi. „Plzeň jim strašně moc chutnala – teda až na Victora, který nepije! A taky baštili svíčkovou, guláš a olizovali se až za ušima,“ řekl potěšeně Blesku Michal David.

Ten pozval Victora Willise před prvním koncertem k sobě domů a sám mu připravil krevety na česneku. Gott by to svému kamarádovi jistě přál. Měl by radost, že se mu podařilo něco, co jemu nikoliv.

 

Video
Video se připravuje ...

Michal David po svém narozeniném koncertě: Ukázal vnuka Sebastiana! Co na dědu řekl? David Turek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
47 fotografií