Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Britka netušila, že je těhotná a porodila na záchodě! Dcerku ale zabil vzácný syndrom

Autor: pma - 
15. června 2022
16:42

Jednadvacetiletá Hannah Muskettová z Velké Británie zažívá spolu s přítelem Lewisem Brittainem krušné období. V loni v září porodila dcerku AvU-Louise na nemocničním záchodě, avšak ani netušila, že je těhotná. Malé Avě ale lékaři diagnostikovali vzácný Alagilleův syndrom, se kterým batole boj bohužel nezvládlo.

Osud si pro mladý britský pár připravil vloni na podzim těžkou zkoušku. Tehdy ještě dvacetiletá Hannah Muskettová vůbec netušila, že je těhotná. Britka se domnívala, že má asi zánět slepého střeva a vyrazila pro jistotu do nemocnice. Jenže tam na toaletě přivedla na svět dcerku AvU-Louise.

Zaskočení mladí rodiče se nenechali vykolejit a nečekané nové rodičovské role se zhostili s vervou. „Malá byla po narození okamžitě umístěna do inkubátoru a lékaři na ní provedli sérii testů. Bylo zjištěno, že trpí genetickým onemocněním jménem Alagilleův syndrom, který postihuje játra,“ sdělila pro britský deník The Mirror Hannina teta Samatha.

Svůj boj v červnu dívenka prohrála 

Onemocnění postihuje játra a bylo potřeba, aby došlo u novorozence k transplantaci. Jako dárci se přihlásila jak maminka Hannah, tak tatínek Lewis. Malá Ava strávila většinu života v nemocnici pod dohledem lékařů, kam za ní její rodiče docházeli. K transplantaci jater došlo v květnu letošního roku. Hannah darovala své dcerce část jater a vše zpočátku nahrávalo tomu, že bude Ava v pořádku.

„Operace byla úspěšná a Avino tělo přijalo nová játra. Jenže došlo k selhání ledvin a vyvinula se sepse,“ doplnila smutně pro deník teta Samantha. Malá bojovnice zemřela 1. června ve dvě hodiny ráno. V nemocnici u ní byli rodiče, prarodiče a dvě tety. Celá rodina po tragické události drží při sobě a snaží se zdrcené mladé rodiče podpořit. Hlavně Hannah se ze smrti dcerky nemůže vzpamatovat, protože jí to připomíná i jizva po provedené transplantaci.

Život bez jejího úsměvu už nebude stejný

Rodina by chtěla zesnulé Avě dopřát klidný a hezký poslední odpočinek, rozhodla se tak založit veřejnou sbírku. „Chtěli bychom nějak vhodně naložit s Aviným popelem a postavit třeba památník s malou lavičkou. Celá její rodina ji vroucně milovala a obě rodiny jsou ze ztráty dítěte zničené. Život už nikdy nebude stejný bez jejího úsměvu a krásné tváře,“ dodala teta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi