Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Zoufalá manželka Brita, kterého odsoudili na smrt v Doněcku: „Absurdnost a cirkus! Stále se modlím“

Aktualizováno -
11. června 2022
20:57
Autor: amb - 
11. června 2022
19:33

Brity Shauna Pinnera a Aidena Aslina a Maročana Saaduna Brahima odsoudila Doněcká lidová republika k smrti zastřelením. Shaunova manželka je zdrcená, případ podle ní využívá ruská propaganda. „Tento cirkus bude trvat ještě dlouho,“ prohlásila. Proč podle expertů Rusko muže nakonec nezastřelí? A co o mužích řekl přítel jednoho z nich?

Ukrajinská manželka britského vojáka Shauna Pinnera odsoudila  „absurdnost a cynismus této prohnilé a falešné události zvané soud“. Reagovala tím nad manželovým rozsudkem smrti poté, co ho na Ukrajině zajali proruští separatisté. Muž má být zastřelen.

Larysa Shauna označila za bojovníka. Moskva podle ní bude co nejvíc protahovat „cirkus“ kolem jeho odsouzení, aby dosáhla co největšího efektu. „Všichni chápeme, že ruská propaganda tento případ využívá naplno a tento cirkus bude trvat ještě dlouho,“ napsala na facebooku.

Britští představitelé podle ní dělají všechno možné, aby toto bezpráví „ovlivnili“ a situaci „vyřešili“. Mezinárodní výbor Červeného kříže bude ještě aktivněji požadovat přístup k mužům, ke kterému Rusko zatím nevydalo svolení. „Stále se modlím, aby to všechno naši bojovníci vydrželi!“ uvedla Larysa podle Daily Mailu.

Shaun Pinner (48) byl odsouzený spolu s dalším Britem v ukrajinské armádě, Aidenem Aslinem (28). Veterán Pinner seděl při vynesení rozsudku na lavici obžalovaných v kovové kleci. Vypadal rozrušeně, Aslin byl zamlklý, ale zdál se být vyrovnaný.

„Proces ve stylu sovětské éry“ 

Britský politik Robert Jenrick to označil za „ukázkový proces ve stylu sovětské éry“. Vidí to jako připomínku zvrácenosti Putinova režimu. Ruský prezident by si ale podle něj měl ujasnit, že takové zacházení s britskými občany mu neprojde. „Navzdory kremelské propagandě není Aiden Aslin žoldák,“ uvedl. Muži zatím čekají na odvolání tváří v tvář popravčí četě.

Dříve byli Pinner a Aslin donucení prosit během telefonátu s rodinnými příslušníky a britskými novináři o život. Co přesně mají říkat, to jim napsali separatisté podporovaní Ruskem, kteří muže drží v zajetí. Zajatci se také objevili na dalších videích a opět to vypadalo, že vypovídají podle předepsaného scénáře. Příkladem je vystoupení v ruské televizi, během kterého žádali Borise Johnsona o propuštění.

Muže zajali při obléhání Mariupolu, v dubnu je Rusové obklíčili. O několik týdnů později je odsoudili za „žoldnéřství“a „teroristické aktivity.“ „Proviněním“ byl ale ve skutečnosti boj s ukrajinskými jednotkami, muži se přihlásili k 36. brigádě ukrajinské námořní pěchoty.“

Po boku Aidena bojoval ještě jeho přítel Brennan Phillips, kterého Rusové nezajali. Phillips je bývalý americký voják, s Aidenem se setkali v Sýrii a později i na Ukrajině předtím, než Rusové Aidena zadrželi. Odsouzení k smrti podle něj povzbudí vzdor proti Rusku na Ukrajině.

„Myslím, že to lidi povzbudí víc než cokoliv jiného. Ať už si (Rusové) mysleli, že touto provokací dosáhnou nějakého efektu, nemyslím si to a nemyslím si, že to bude dobře přijato,“ řekl.

Veřejnost podle něj čekala, že se Rusko uchýlí k nejprovokativnějšímu způsobu, jakým může být právě rozsudek smrti. Nedomnívá se ale, že na něj dojde: „Myslím si, že jejich zajetí Rusy bude trvat déle, ale z celého srdce věřím a jsem si opravdu jistý, že je v pořádku propustí a vrátí se zpět ke svým rodinám.“

19:01
Dnes

Zástupci Česka a Estonska se nezúčastní nadcházející prezidentské inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina, potvrdili ministři zahraničí.

18:47
Dnes

Obrazem: Pravoslavné Velikonoce na Ukrajině

Pravoslavné Velikonoce na Ukrajině (5.5.2024) Pravoslavné Velikonoce na Ukrajině (5.5.2024)
18:17
Dnes

Papež František byl pozván na mírovou konferenci o Ukrajině ve Švýcarsku. „Pozvali jsme Svatý stolec. Vatikán se k mírové konferenci staví velmi pozitivně,“ uvedla švýcarská prezidentka Viola Amherdová. Rusko na akci pozváno nebylo.

Zobrazit celý online

Muži žili na Ukrajině už před válkou. Rodiny jsou zdrcené 

Dodal, že Aiden na Ukrajině vedl uspořádaný život a na Ukrajinu se nevydal za vzrušením. „V roce 2017 odjel na Ukrajinu. Má ukrajinskou snoubenku. Mají nebo měli dům mimo Mariupol. A byl součástí 36. brigády námořní pěchoty,“ doplnil.

Aiden měl podle něj ukrajinské občanství a na Ukrajině chtěl do budoucna žít. Přestěhoval se tam poté, co se v roce 2018 seznámil se svou nastávající ženou a jako mariňák vstoupil do armády. Dřív pracoval jako pečovatel. Bývalý britský voják Pinner na Ukrajinu odjel před čtyřmi lety a připojil se k tamní armádě.

Pinnerova matka Denise Priceová (65) řekla, že jí někdo volal. Britští bojovníci jsou podle ní využívaní k šíření propagandy, jak napsal deník The Sun. Aslinova matka Ang Woodová se o barbarském rozsudku dozvěděla při sledování televizních zpráv, když seděla v rodinném domě v Newarku v hrabství Nottinghamshire.

Aslinovu rodinu rozsudek zdrtil. Ve čtvrtek přišli na ukrajinské velvyslanectví v Londýně a žádali, aby bylo s chlapcem zacházeno s úctou. Zároveň naléhali na britskou vládu, aby mužům pomohli dostat se v bezpečí domů. To by ale podle zdrojů z vládní administrativy mohlo situaci ještě zhoršit.

„Existují pádné důvody, proč nechceme tuto situaci eskalovat a učinit z ní dvoustrannou záležitost mezi Spojeným královstvím a Ruskem. Je to kvůli tomu, že je mezinárodní právo považuje za ukrajinské bojovníky, z právního hlediska je za ně zodpovědná Ukrajina. Pokud se do toho zapojí Spojené království, pomůže to argumentaci Ruska, že jde o žoldáky,“ vysvětlil zdroj.

„Slyšeli jsme zprávy z Doněcku a potřebujeme nějaký čas, abychom všechno vstřebali. Aidena milujeme z celého srdce. S ním a se Shaunem by se jako s příslušníky ukrajinských ozbrojených sil mělo zacházet s respektem, stejně jako s ostatními válečnými zajatci. Nejsou a nikdy nebyli žoldáky,“ prohlásila rodina.

„Doufáme, že tento rozsudek zruší. Prosíme vlády Spojeného království a Ukrajiny, ať udělají všechno, co je v jejich silách, aby se k nám bezpečně a brzy vrátili. Můžeme si jen představovat, čím teď procházejí. Je to velmi znepokojující událost,“ dodali. Zároveň poprosili, aby veřejnost v těchto dobách respektovala jejich soukromí.

Také se ukázalo, že klíčem k dalšímu osudu britských vojáků by mohl být ruský oligarcha Viktor Medvedčuk. „Putinův muž na Ukrajině“ se stále nachází ve vazbě v Kyjevě. Pinnerovo a Aslinovo odsouzení k smrti by tak mohlo být taktikou, jak zvýšit tlak na jeho vydání. Rusko by mohlo vězněním mužů požadovat i výměnu jiných vězňů.

„Hluboce znepokojený“ Boris Johnson

Podle expertů pro Ukrajinu půjde o něco jiného než o odsouzení Britů k smrti, které má sloužit spíš pro vyjednávání. Alespoň v to doufají. „Britská vláda ale vězně nedrží, jsou to Ukrajinci, kdo zadržel vojáky,“ uvedl.

Politik Robert Jenrick vyzval k předvolání ruského velvyslance ve Spojeném království na ministerstvo zahraničí, aby se zodpovídal z nejhoršího porušení Ženevské úmluvy. Podle té by Britové neměli být souzeni za účast na bojových akcích a už vůbec ne odsouzeni k smrti.

Ministryně zahraničí Liz Trussová označila odsouzení k smrti za „falešný rozsudek bez jakékoli legitimity“. Muže označila za válečné zajatce. Podle mluvčí Borise Johnsona Británie spolupracuje s Kyjevem a snaží se najít cestu, jak muže propustit. Premiér je podle informací „hluboce znepokojený“.  „Podle Ženevské úmluvy mají váleční zajatci nárok na bojovou imunitu," řekla k tomu jeho mluvčí.

Britové byli odsouzení ještě s třetím zajatcem, marockým bojovníkem Saadunem Brahimem. Ten Rusům vzdal ve východoukrajinském městě Volnovača. Všichni tři muži se proti rozsudku odvolali a očekává se, že požádají Doněckou lidovou republiku o milost. Navíc separatistický soud v samozvané Doněcké lidové republice nemá mezinárodní uznání a soudce rozhodně není nezávislý.

Fiktivnímu soudu předsedal soudce Alexander Nikulin, který prohlásil: „Souhrnný trest za zločiny (znamená) odsouzení Aidena Aslina k výjimečnému trestu, trestu smrti.“ Nezmínil ale dalšího zadrženého Brita Andrewa Hilla (35), otce čtyř dětí. Ten se Rusům také vzdal a i jeho varovali před rozsudkem smrti.

Soud trval tři dny a údajných pět svědků zločinů britských vojáků se k němu nedostavilo. Aiden a Shaun se měli přiznat k „výcviku za účelem provádění teroristických aktivit“.  Amnesty International označila rozhodnutí za groteskní a soud podle ní vykazoval známky ukázkového procesu s cílem tlačit na Británii a varovat ji před podporou Ukrajiny.

Stínový ministr pro Evropu Stephen Doughty prohlásil: „Je nehorázným a hanebným porušením mezinárodního práva, když ruský režim nebo jeho loutky využívají nelegitimní soud k trestnímu stíhání legitimních válečných zajatců, kteří mají nárok na bojovou imunitu.“

Také podle dalších politiků by se s muži by se mělo zacházet jako s válečnými zajatci bez porušení mezinárodního práva. Kdyby Rusko rozsudek smrti vykonalo, přidalo by se to na seznam válečných zločinů na Ukrajině.

Video  Expert o spekulacích o nemoci či smrti ruského prezidenta: Putinova izolace a děsivá zpráva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa