Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krásná princezna Hajá uspěla v další bitvě s mocným šejchem. Získala děti do výhradní péče

Autor: ČTK - 
25. března 2022
10:03

Dubajský vládce šejch Muhammad bin Rašíd Maktúm prohrál soudní spor o opatrovnictví dětí, které má se svou bývalou ženou Hajou. Britský soudce Andrew McFarlane, který se zabývá rodinnými spory, ve čtvrtek rozhodl, že se Maktúm v minulosti projevil jako špatný otec, jenž vyvíjel na členy rodiny nátlak a snažil se nad nimi mít kontrolu. Právo na výchovu a opatrovnictví má nyní pouze jeho exmanželka – jordánská princezna Hajá bint al-Husajn.

McFarlane v písemném zdůvodnění svého rozhodnutí napsal, že šejch „vyvíjel nátlak a snažil se mít kontrolu nad členy své rodiny, kteří se protivili jeho vůli“.

V Británii se vedl dvouletý soudní spor o finanční vyrovnání páru a o péči o děti. Vyšly při něm na světlo detaily o okázalém životním stylu a dechberoucích výdajích v rodině dubajského vládce, který je politickým spojencem USA i Británie.

Hajá je dcerou bývalého jordánského krále Husajna a byla Maktúmovou šestou ženou. Ze strachu o život odešla nejprve do Německa a v roce 2019 do Londýna. Přivezla si s sebou dnes desetiletého syna a čtrnáctiletou dceru.

Princezna vyhrála všechny soudy

Loni v prosinci soudce rozhodl o finančním vyrovnání, při němž měla Hajá dostat přes 16 miliard korun plus další miliony na provoz dvou domů v Británii, na dovolenou, oblečení a mzdy personálu. Tyto výdaje byly v soudním rozhodnutí pečlivě vyjmenovány – například na jídlo v době dovolených je určeno v přepočtu 11 milionů korun, na vydržování tří koní a dalších zvířat pro děti osm milionů korun, přes milion korun pak na náhradu za trampolíny, jež děti měly v dubajském paláci.

Loni se k soudu donesla informace, že chce šejch koupit dům poblíž Hajina a že jí posílal výhrůžné textové zprávy. „Najdeme tě všude,“ zněla jedna z nich.

McFarlane ve čtvrtek konstatoval, že se šejch Maktúm k soudnímu stání nedostavil, „nedal najevo, že přijímá odpovědnost, nevyjádřil lítost ani porozumění, pokud jde o následky svého chování vůči matce (dětí)“. „Otec bude mít právo na nepřímý kontakt s dětmi, bude je moci vidět prostřednictvím telefonu, ne osobně,“ sdělil soudce.

Šejch děti miluje

Šejchovi právní zástupci v rozhovoru s listem The Guardian uvedli, že šejch „své děti miluje a raduje se z jejich lásky k němu“. „Vždy o ně pečoval a staral se o ně a bude to dělat i nadále. Obvinění vznesená při sporných soudních jednáních popírá,“ uvedli právníci.

Video  Ustaraná princezna Hajá dorazila k soudu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi