Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vlády populistů covid nezvládly, lidé umírali zbytečně, ukázala studie. Na seznamu je i ta Babišova

Autor: ČTK - 
28. ledna 2022
14:37

Populistické vlády byly na začátku pandemie covidu-19 neochotné zavádět nepopulární opatření proti šíření nákazy a kvůli jejich politice zemřelo zbytečně mnoho lidí. Napsal to dnes izraelský deník The Jerusalem Post s odkazem na vědeckou studii provedenou na několika evropských univerzitách a v hospodářském institutu IfW v německém Kielu. Ve výčtu populistických vlád, které prý takto postupovaly, je i předchozí vláda ČR.

Ve studii se uvádí, že kabinety zemí jako Izrael, Británie nebo USA, v nichž byli při vypuknutí epidemie u moci populisté, pandemii v jejím začátku nezvládly a přispěly k umírání lidí.

Nadbytečná úmrtnost, jíž se rozumí počet mrtvých převyšující průměrné množství zemřelých v normálním, nepandemickém období, byla v zemích s populistickými vládami ve srovnání s jinými státy dvojnásobná. Hlavním důvodem bylo to, že lidé v těchto zemích nemuseli omezovat mobilitu. Ta se měřila pomocí údajů o počtu lidí pohybujících se v obchodech a parcích. V zemích ovládaných populisty byla ve srovnání se státy se srovnatelnou mírou nákazy vyšší.

V ukazateli nadměrné úmrtnosti se to projevilo tak, že v zemích s populisty v čele byla osmnáctiprocentní, v ostatních osmiprocentní.

Autoři studie vybrali do skupiny zemí s populistickými vládami 11 států, a to USA, Británii, Brazílii, Polsko, Slovensko, Česko, Maďarsko, Indii, Mexiko, Izrael a Turecko. Jejich nejvyšší politici nebyli ochotní zavést „nepopulární“ opatření proti šíření viru jako omezení kontaktů občanů.

Autoři práce rovněž soudí, že tyto vlády použily specifickou komunikační strategii, zlehčovaly vážnost pandemie a zpochybňovaly vědecké poznatky. Občané v těchto zemích pak měli tendenci nebrat virus vážně a nebyli ochotni přesuny a cesty omezit dobrovolně. Nejvíc úmrtí na covid-19 v této skupině zemí mají v absolutních číslech USA, za nimi je Brazílie, Indie a Británie. V ČR připadá na milion obyvatel 3472 úmrtí a v tomto ukazateli je podle údajů serveru Statista.com na osmém místě na světě.

Na studii se kromě pracoviště v Kielu podílely univerzity ve Švédsku, Norsku, Nizozemsku a Británii.

Video  Konec covidu v Česku: Konvalinkův optimistický scénář o letošním podzimu a účinných lécích.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

gemino ( 28. ledna 2022 23:16 )

Polákům a Maďarům moc fandím. Mají vlády, které jim můžeme jen závidět

Jan Kowalski ( 28. ledna 2022 22:45 )

Ať Židé mlčí. Protože měli covidový teror, masové očkování a mají 240 000 nakažených denně. Nemáme skoro žádná omezení a v PL máme 57 tisíc. V zemi 4x větší než Izrael.

e.lesanova ( 28. ledna 2022 21:38 )

Na výši smrtnosti se samozřejmě podepsal i tristní nedostatek lékařů a dalšího zdravotnického personálu...a poučení?? Evidentně žádné Místo vyhazování dalších miliard na nákup dalších a dalších vakcín, bychom se měli konečně zaměřit na to, aby se zvedly platy a nemusely tisíce kvalifikovaných odborníků odcházet za prací mimo ČR, podpořit nábor na školy, zajistit, abychom měli zdravotnictví na výši...čekat měsíce v bolestech na zákrok, hodiny v čekárnách atd. by mělo být konečně minulostí...ale to Válkovi ještě nikdo asi "nedoporučil"

johnny stopper ( 28. ledna 2022 21:19 )

Myslím, že jsme to zvládli všichni, občané i politici. Určitou část humanistických fakult, které produkují podobné draze pořízené bláboly, bude potřeba zrušit. Nezapomeňme, že právě na takových vynikly protispolečenské levicové teorie fašismu i komunismu.

gemino ( 28. ledna 2022 21:18 )

Babiše nesnáším, ale ještě více nesnáším podobně kecy. Jasně, obout se do Viszegrádské čtyřky, udělat z Čechů, Slováků, Poláků i Maďarů odpad, se těm lumpům vždy hodí. A naši úplatní novináři se rádi přidají.
Hnus, velebnosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa