Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Matku osmi dětí spoutali na čínském venkově řetězem. Důvodem má být její mentální zaostalost

Autor: štt - 
11. února 2022
10:17

Vlnu nevole napříč čínskou společností vyvolalo video zachycují matku v otřesných životních podmínkách. Přivázaná žije v děravé chatrči a jídlo jí nosí jejích osm dětí. Případ poukazuje na nelidské zacházení s ženami v rurálních částech asijské velmoci.

Na konci ledna se na čínské sociální síti Douyin objevilo video zachycující ženu v otřesných životních podmínkách. Matka osmi dětí, vlastním jménem Xiao Huamei, žije v chudé části provincie Ťiang-su. O případu, který otřásl čínskou společností, informoval server New York Post.

Jak pes na řetězu

Přestože video vzniklo uprostřed zimy v chladném okrese Fengxian, je žena oblečena pouze v lehkém svetru. Natáčející muž jí proto ihned nabídne kabát. Když žena poděkuje, lze vidět nejen její bezzubá ústa, ale i obojek s řetězem, kterým je přivázaná k chudé chatrči. Jídlo jí tam každý den nosí její děti.

Z videa lze dále vypozorovat, že Xiao má očividné problémy s komunikací. Uživatelé proto ihned v komentářích začali spekulovat o jejím duševním zdraví. Tato nejasnost je vedla i k úvahám, zda k početí osmi dětí nebyla donucena násilím. Lidé na internetu toto nelidské zacházení odsoudili a dožadovali se vydání jejího manžela spravedlnosti. Jedna žena v internetovém příspěvku napsala, že se pokusila Xiao navštívit, ale bylo jí řečeno, že je nyní hospitalizována.

Strukturální problém

„Je to strašné. Všech se ty záběry dotkly, jelikož se dokážou vcítit do její situace,“ uvedl Liu Ruishuang, zástupce ředitele katedry lékařské etiky a zdravotnického práva na Pekingské univerzitě. Další ohlasy vyvolala odpověď úřadů, které trvaly na tom, že „se nejedná o únos, ani o obchod s lidmi“. Její rodina totiž Xiao vyslala na venkov, aby si našla manžela. Úředníci rovněž obhajovali nelidské zacházení, jelikož žena má být psychicky labilní a mohla tak ohrozit své děti.

Další z uživatelů k příspěvku napsal: „Systémové a strukturální okovy, kterým čínské ženy čelí, se nezměnily. Drtivá většina žen nemá šanci stát se olympijským zázrakem Eileen Gu, ale osud Xiao může potkat kteroukoliv.“ Příspěvek však byl z internetu po chvíli stažen.

Video Video vyvolalo v Číně pobouření nad zacházením s venkovskými ženami. - TikTok
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi