Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhadná smrt manželů v národním parku: Zemřeli při pokusu o záchranu své dcery (†1)

Autor: rc - 
5. prosince 2021
05:55

Marně se snažili zachránit život své roční dceři manželé Jonathan Gerrish (†45) a Ellen Chungová (†31), kteří vyrazili na výlet do Sierra Nevady v Kalifornii. Výstup pro tříčlennou rodinu v obrovském horku dopadl tragicky. Při cestě po turistické stezce v odlehlé části státu zemřeli všichni tři včetně jejich psa na dehydrataci a hypertermii. Podle odborníka na přežití stál manžele jejich životy zřejmě pokus o záchranu jejich dcery Muju.

Měl to být rodinný dobrodružný výlet. Tříčlenná rodina se však z něho už nevrátila. Manžele Jonathan Gerrish, který pracoval jako softwarový inženýr pro Snapchat, a Ellen Chungová se vypravili 15. srpna na výstup do hor. Hodlali prozkoumat vyprahlé pohoří Sierra Nevada v Kalifornii. Očitý svědek je tehdy viděl mířit do stezky Savage Lundy Trail, k níž se dostali svým vozem.  Na výpravu vzali i svou roční dcerku Muju a psa Oskiho. Po rodině se pak jako by slehla zem. Následně bylo po nich vyhlášeno pátrání. Dva dny poté, co rodina zmizela, záchranáři našli jejich těla v oblasti zvané Devil´s Gulch (Ďáblova rokle).

Podcenili situaci

Vyšetřovatelé byli dlouho bezradní. Smrt tříčlenné rodiny byla záhadou. Nicméně co už v prvopočátku vyloučili, bylo cizí zavinění. Nakonec dospěli k závěru, že za jejich tragickou smrtí stojí dehydratace a hypertermie. Detektivové podle informací britského deníku Daily Mail uvedli, že zvládli třináctikilometrový úsek, který se skládal ze strmého svahu a poskytoval jen malý stín.

Navíc ten den teploty na místě přesahovaly 42 stupňů. Manželé sice rádi cestovali, ovšem na výpravu do vyprahlého terénu se řádně podle vyšetřovatelů nepřipravili. Měli s sebou málo vody. Zásobník s vodou prý byl prázdný, když se našla jejich těla. „Ztráta rodiny je bolest, kterou nelze slovy vyjádřit. Když je ta bolest umocněna nedostatkem informací o jejich smrti, otázky kde, proč, kdy a jak zaplní prázdnotu dnem i nocí,“ uvedla rodina v prohlášení.

Snažili se o záchranu dcery

Šerif Jeremy Briese uvedl, že manželé nebyli žádní nováčci, co se týče horské turistiky, nicméně zřejmě podcenili situaci a neuvědomili si, jak rychle teploty v terénu mohou stoupat. Odborník na přežití, který se zapojil do vyšetřování, pro výše zmíněný deník uvedl, že manželé zřejmě zemřeli při pokusu o záchranu své dcery.

„Bohužel věřím, že byli zaskočeni a jakmile si uvědomili svou situaci, zemřeli ve snaze zachránit své dítě a sebe navzájem,“ uvedl s tím, že je velice pravděpodobné, že Muja začala kolabovat jako první. „Což urychlilo úsilí rodičů spěchat nahoru do kopce. Když už jeden nemohl pokračovat, zůstali tam, aby se starali o dítě a mazlíčka, zatímco druhý se pokoušel pokračovat a získat pomoc pro své blízké. Je to tragédie nejvyššího řádu,“ uzavřel.  

VIDEO: Podstatné úkony první pomoci

Zobrazit celou diskusi