Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na hranicích mezi Polskem a Běloruskem zemřelo batole (†1): Zoufalá rodina živořila měsíc v lese

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2021
16:22

V lesích u polsko-běloruských hranic se v noci na dnešek nacházeli tři zranění lidé, uvedla nevládní organizace Medyczny Zespól Ratunkowy PCPM (Zdravotnický záchranný tým PCPM), která se snaží pomáhat zraněným a vyčerpaným migrantům na polské straně hranic. Zdravotnickou pomoc poskytli mimo jiné syrským manželům. Ošetřovaná žena plakala a mluvila o tom, že v lese zemřelo její roční dítě, napsali zdravotníci na svých sociálních sítích.

„Po 2:26 hodině jsme obdrželi hlášení, že nejméně jedna osoba, která se nyní nachází v lese, potřebuje lékařskou pomoc,“ popsal zdravotnický tým, který podle Radia Zet převzal dobrovolnickou službu v oblasti po organizaci Medycy na granicy (Zdravotníci na hranici). Ti ukončili předčasně svou misi poté, co jim v neděli někdo poničil pět aut.

„Hodinu jsme se ve tmě probíjeli lesem. Na místě se ukázalo, že zraněni jsou tři lidé. Dvacetiletý muž měl silné bolesti v podbřišku a zvýšenou teplotu. Měl hlad a byl dehydrovaný. Kromě něj potřebovali pomoc zranění manželé, syrští lékaři: muž měl tržnou ránu na ruce a žena bodnou ránu na noze. Žena při ošetřování rány plakala a hovořila o ročním dítěti, které zemřelo v lese,“ uvedla organizace, podle níž tato žena nebyla připravena na situaci, v jaké se její rodina ocitla. Trojice migrantů podle organizace strávila v lese měsíc a půl.

Zdravotníci lidem dále poskytli karimatky, jídlo a teplý čaj. „Zásah skončil v 6:04. Máme před sebou další den - nový tým nastoupil do služby,“ dodalo uskupení. Organizace v terénu podle serveru Onet střídá tři týmy, které mají k dispozici plně vybavenou sanitku, zdravotnické vybavení a léky. Financuje je nevládní organizace Polské centrum mezinárodní pomoci (PCPM).

Deník Gazeta Wyborcza dnes v souvislosti s humanitární situací u polsko-běloruských hranic upozornil na to, že v polských lesích se nacházejí lidé, kteří potřebují pomoc. A to bez ohledu na to, že podle pohraničníků jsou noční pokusy o překonání hranice neúspěšné a lidé jsou vraceni zpět k hraniční čáře, napsal list na svém webu. Dobrovolníci podle něj přitom nemohu poskytovat vyčerpaným nebo raněným migrantům pomoc v úseku pohraničí, ve kterém platí výjimečný stav. Humanitární organizace ani média do něj totiž nemají přístup.

Vzhledem k výjimečnému stavu a nedostatečnému přístupu médií do příhraničních oblastí není přesně známo, kolik obětí si humanitární krize v oblasti dosud vyžádala, poznamenalo Radio Zet. Podle různých odhadů v posledních týdnech u polsko-běloruských hranic zemřelo kolem 12 lidí.