Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Migrační krize u hranic Polska: Našli materiály islámských extremistů

Autor: ČTK - 
27. září 2021
20:29

Prodloužit výjimečný stav v pásmu u hranic s Běloruskem o dva měsíce chce polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Na dnešní tiskové konferenci podle agentury Reuters v této souvislosti také sdělil, že v mobilech migrantů, kteří překročili hranici s Běloruskem, se našly materiály spojené s islámským extremismem.

Výjimečný stav v pásmu přiléhajícímu k hranicím s Běloruskem vyhlásil polský prezident 2. září. Vyhověl tak vládě, která svou žádost zdůvodnila náporem migrantů nezákonně přecházejících hranici z Běloruska. Podle premiéra Mateusze Morawieckého je v pozadí záměr Minska destabilizovat situaci v Polsku a pomstít se Evropské unii za sankce.

Výjimečný stav, jenž přináší omezení ústavních svobod, byl zaveden na 30 dnů ve 183 obcích na východě Polska. Podobná opatření přijaly i Litva a Lotyšsko, které rovněž čelí přílivu migrantů ilegálně přicházejících z Běloruska.

„Situace je mimořádně napjatá… Požádám vládu o prodloužení výjimečného stavu o 60 dní,“ řekl dnes ministr Kamiński na tiskové konferenci. Během ní byly představeny podle polských činitelů textové zprávy a obrázky spojené s islámským extremismem nalezené v některých elektronických zařízeních migrantů.

Kamiński rovněž řekl, že polské bezpečnostní složky objevily spojení s extremismem u 50 z 200 prověřovaných migrantů.

Polská opozice a aktivisté hájící lidská práva v minulosti obviňovali vládu konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), že kvůli politickým ziskům záměrně vyvolává podjatost vůči imigrantům.

Piotr Bystranin z polské Nadace spásy (Fundacja Ocalenie), která je charitativní organizací pomáhající uprchlíkům, v reakci na tiskovou konferenci Kamińského řekl, že ministr nepředložil žádný důkaz o tom, že by kterýkoli migrant představoval bezpečnostní hrozbu.

„Cílem bylo přesně stigmatizovat tyto lidi, vzbudit strach a pokusit se najít nějaké pseudodůvody pro zachování nouzového stavu. Je to čistá propaganda, která obrací lidi proti uprchlíkům jako v roce 2015…,“ uvedl Bystranin.

Polsko společně s Litvou a Lotyšskem tvrdí, že režim běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka organizuje nelegální migraci lidí z Iráku a dalších blízkovýchodních zemí na jejich území. Cílem má být destabilizace společností těchto států a Evropské unie. Lukašenko sám potvrdil, že jde o odvetu za sankce, které EU přijala vůči běloruskému režimu kvůli brutálnímu potlačení opozice a porušování lidských práv v zemi.

Video  Blesk Podcast: Bělorusko čeká normalizace jako v Československu, odhaduje vývoj odborník.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 28. září 2021 00:37 )

Super dobrý že žádný migrant nepředstavuje nebezpečí,radši si přečtu že naprosto každý migrant je bezpečný i když má v mobilu extremistické materiály a zprávy...Takový aktivista potřebuje zažít nějaký extremistický zážitek,výprask a probuzení.

Zobrazit celou diskusi