Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

100 migrantů chtělo prorazit polskou hranici: Napadli vojáky, tři děti skončily v nemocnici

Aktualizováno -
18. listopadu 2021
11:34
Autor: ČTK, Mii - 
18. listopadu 2021
09:38

Až čtvrt milionu korun. Tolik stojí v přepočtu cesta migranta, který se touží dostat z Blízkého východu přes Bělorusko do vytouženého Německa. Ale za své peníze nedostane žádnou záruku, že se do cílové destinace opravdu dostane. O tom by mohly vyprávět tisíce běženců, trpících chladem v běloruských lesích u polských či litevských hranic, tvrdí vousatý Polák obeznámený se situací, který si nepřeje uvést své jméno. Polské bezpečnostní složky ve čtvrtek oznámily, že v noci na dnešek zadržely skupinu asi 100 migrantů, kteří se u obce Dubicze Cerkiewne pokusili nelegálně překročit hranici. Pět uprchlíků pak skončilo v nemocnici, z toho tři děti.

„Běloruské síly nejprve provedly průzkum. S největší pravděpodobností poškodily plot. Poté Bělorusové přinutili migranty házet kameny na polské vojáky, aby odpoutali jejich pozornost. O několik set metrů dál se odehrál pokus o překročení hranice,“ napsalo polské ministerstvo obrany.

Polská pohraniční stráž mezitím uvedla, že o násilné překročení hranic se pokusilo několik velkých skupin migrantů- Jedna z nich čítala asi 500 lidí, tvrdí ostraha polských hranic s tím, že za celou středu zaregistrovala 501 pokusů o překročení bělorusko-polské hranice.

Starosta: Lukašenko si je pozval, tak ať se postará

„Jestli někdo potřebuje jídlo a přístřeší, vždy je dostane. Poláci nikdy neodmítnou pomoci,“ ujišťuje Pawel Miklasz, starosta vsi Kuźnica u stejnojmenného hraničního přechodu s Běloruskem, který polské úřady uzavřely poté, co sem zamířily z Běloruska stovky a tisíce migrantů. „Běžence litujeme, ale vidíme, že nejsou všichni chudí. To, že házejí po našich policistech, pohraničnících a vojácích kameny a klacky, že sahají k násilí, to se nám nelíbí. To by se dít nemělo,“ řekl. „(Běloruský vůdce Alexandr) Lukašenko si je pozval, tak ať se o své hosty postará,“ míní.

V samé vsi, ležící tak blízko u hranic, že se na ni vztahuje výjimečný stav, „se nic zlého neděje“, „je tu klid“ a „život tu pokračuje“, ujišťuje starosta.

Do pásma, kde platí výjimečný stav, novináři, ochránci lidských práv a humanitární pracovníci nesmějí, a tak jsou média z polské strany odkázána na informace a tvrzení úřadů. Tato politika polské vlády sklízí kritiku, a to i proto, že vyvolává dojem, že polská strana má co tajit, zatímco Lukašenko pustil k hranicím i novináře ze západních médií. Polský premiér Mateusz Morawiecki sice připouští, že Varšava v hybridní válce s Minskem čelí hned dvěma zbraním, a to migrantům a dezinformacím, ale dosavadní přístup hájí. Odvolává se i na vietnamskou válku, kterou prý Američanům prohrála vlastní média.

„Lidí je mi líto, ale nepustil bych je do Polska. V tom s premiérem souhlasím,“ říká mladý Polák u benzinové pumpy na cestě do východopolského města Bialystok. „Jen ať do Polska přijedou, ale s vízy. Jako civilizovaní lidé,“ dodává na adresu migrantů Jacek, který si obstarává živobytí ubytováváním turistů v obcích na východě Polska. „Je to hrozné, co se s uprchlíky děje. Ale bála bych se je sem pustit. Je to situace, která nemá dobré východisko,“ míní Monika, objíždějící se svou dodávkou východopolské tržnice.

Vaří polévky a rozdávají oblečení

Ještě rezolutnější tón nasazují titulní stránky provládních listů, které o hrozbě přílivu migrantů píší jako o „útoku na Polsko“. A Polsko samozřejmě v „Poslední linii obrany“, jak zní další titulek, hájí před nájezdníky z Východu nejen samo sebe, ale i celou Evropu. Asi jako za krále Jana Sobieského, který odehnal Turky od Vídně.

Paradoxně právě k éře tohoto krále datuje své usazení v Polsku muslimská komunita, která tu žije již déle než tři staletí, tatarští Lipkové. I v tak katolické zemi si dokázali zachovat svou víru. V současnosti jich v Polsku žijí ještě asi dvě tisícovky. Několik rodin stále obývá půdu předků ve východopolské vsi Bohoniki, jejíž chloubu představuje dřevěná mešita z 18. století, jak zdůrazňuje místní průvodkyně.

Právě zde, na místním muslimském hřbitově, v pondělí pochovali devatenáctiletého Syřana, který na cestě za lepším živobytím přišel o život.

„Tento týden bude následovat další pohřeb, ještě čekám na podrobnosti od iráckého velvyslanectví,“ říká Maciej Szczesnowicz, který stojí v čele muslimské obce. „Bojím se, že tyto pohřby nebudou poslední. Noci jsou studené a lidé to nevydrží,“ řekl.

Místní muslimové, jak zdůrazňuje, pomáhají „nejen mrtvým, ale i živým“, a to nejen sbírkami potravin a ošacení pro migranty, ale třeba i vařením polévky pro vojáky, střežící polské hranice v čím dál chladnějším počasí.

„Jsme morálně rozpolceni. Určitě si musíme zachovat lidskost, ale na druhou stranu je stát povinen chránit hranice, které jsou hranicemi Polska i EU,“ vystihuje polské dilema Ewa Kulikowská, starostka města Sokólka, pod jejíž obecní úřad spadá padesátka obcí, včetně Kuźnice a Bohonik. „Velká politika by měla končit diplomacií. Tady všude žijí lidé, kteří chtějí jen klidně žít a nechtějí žádné násilí. A od toho přeci jsou vlády, aby spolu jednaly, aby tu byl klid a mír,“ soudí.

Video  Blesk Podcast: Migranti na hranicích Polska se vrací domů, říká odborník. Dosluhující Merkelová se přimluvila u Putina  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

al.bunda ( 18. listopadu 2021 13:42 )

Teda já bych tu polívku od nich raději nejedl, kdoví jaké překvapení v ní najde🤔

w.mojko ( 18. listopadu 2021 11:53 )

To všetko sú ekonomickí migranti, ktorí sa chcú priživovať bezprácne v EU. Ak má sto tisíc na prevod, značkové oblečenie, špičkové telefóny a vyvoláva nepokoje na hraniciach krajiny, do ktorej sa chce dostať, je jasné, že to nie je žiaden vyhladovaný úbožiak... a neváhajú k dosiahnutiu zneužiť dokonca aj deti. Nasadiť každého, kto hranice prakročí, do lietadla a hoci nasilu doviezť odkiaľ prišiel.

diskutujici ( 18. listopadu 2021 10:53 )

Nj, kdysi se jezdilo k nim s Wehrmachtem, teď zase s běloruskou cestovní kanceláří.

jonn ( 18. listopadu 2021 10:44 )

Ať se starají doma o leší život.

Zobrazit celou diskusi