Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krize na polsko-běloruské hranici: Místní pomáhají migrantům v polských „no-go zónách“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
17. listopadu 2021
05:18

Jedním z nejsledovanějších témat posledních dnů je situace na polsko-běloruské hranici, kde se shromáždily tisíce migrantů převážně z Blízkého východu. Mluví se o hybridní válce, kdy země jako Polsko či Litva viní běloruského diktátora Alexandera Lukašenka, že migranty využívá jako zbraň, ti jsou na hranicích pod dohledem běloruských bezpečnostních složek. Menším skupinkám migrantům se daří dostat přes plot do Polska, v okolních lesích tráví dny bez jídla a pití, jejich jedinou nadějí jsou místní a dobrovolníci, uvedla stanice BBC.

V lesích na polské straně pomáhají hlavně dobrovolníci různých nadací a humanitárních organizací, někdy se zapojují i místní, v noci na pondělí takhle zachránili dva silně podchlazené bratry ze Sýrie. Migranti se často dostanou do „no-go zón“. Přítomnost dobrovolníků je problematická, v polském pohraničním pásmu totiž nadále platí výjimečný stav a novináři, ochránci lidských práv či humanitární pracovníci tam nemají přístup. Média jsou z polské strany odkázána na informace úřadů.

Světlo v okně

I přesto jich několik promluvilo s reportéry BBC, uvedli, že migrantům poskytují podporu a zásoby. Jedním z dobrovolníků je i Michal, který každou noc ve svém domě u lesa rozsvěcuje zelené světlo. Je to symbol toho, že se u něj uprchlíci mohou zastavit a požádat o další pomoc. Michal žije právě v jedné z vyhrazených zón, kam je vstup velmi omezen.

Michal vypověděl, že vidí to, co by polská vláda ráda před světem utajila. „Někteří lidé se přes hranice dostanou,“ zmínil Michal a dodal, že on sám pomohl v posledních týdnech kolem stovky migrantů. „Mnozí z nich, vlastně většina, jsou v dost špatném stavu. Nemají ani vhodné boty na to, aby v tomto počasí, kdy teploty klesají pod nulu, zvládli cestu lesem. Jsou mezi nimi i malé děti,“ upozornil dobrovolník.

Syrští bratři strávili nejméně čtyři dny v lese, málem zemřeli na podchlazení. Syrští bratři strávili nejméně čtyři dny v lese, málem zemřeli na podchlazení. | Reuters

Migranti se bojí návratu do Běloruska

S řadou migrantů mluvil, svěřili se mu, že je zbili běloruští vojáci. Děsí se toho, že by je dopadli polští pohraničníci a poslali zpátky do Běloruska. „Tohle je jejich největší strach. Je to důvod, proč se v lesích skrývají, proč následně onemocní. Radši hladoví a trpí bez vody, než aby riskovali návrat na běloruskou stranu,“ vylíčil Michal pro BBC. Doplnil, že v pohraničních lesích už zemřelo nejméně osm lidí.

„S tím, jak se ochlazuje, budou umírat další,“ varoval Michal. Síť dobrovolníků funguje i mimo lesy, například ve městě Michalowo je několik kontejnerů plných pitné vody, potravin, dek a plenek pro děti. Člen humanitární organizace Grupa Granizca Iwo Los organizuje místní dobrovolníky. Reagují na zprávy žádající pomoc, a to jak přímo od migrantů, nebo od místních obyvatel, kteří v lesích migrantům pomáhají.

Humanitární krize na hranicích

„Během posledních čtyř týdnů jsme dostali přes tři tisíce žádostí o pomoc. Čelíme humanitární krizi, je nutné, aby vláda do pohraničí umožnila přístup profesionálním humanitárním organizacím,“ domnívá se Los. Vysvětlil, že dobrovolníci často nahrávají interakci s migranty. Další z dobrovolníků Piotr Matecki reportérům BBC ukázal záběry těžce podchlazené těhotné ženy. „Její příběh je srdcervoucí, stav žalostný,“ polské hranice překročila v pátek se svými 5 dětmi a manželem.

Na videu je vidět, jak se zdravotníci pokoušejí ženu uklidnit, špatně se jí dýchá a sténá bolestmi. Práci zdravotníkům ztěžují podmínky jako šero i nutnost obezřetnosti, nikdo z nich nechce být dopaden pohraničníky, řekli pro BBC dobrovolníci. „Ať už je člověk pro nebo proti migrantům, myslím, že všichni se musíme shodnout na tom, že ti lidé u hranic potřebují základní humanitární pomoc,“ komentoval Matecki.

Poslankyně: Stráž by neměla ohrožovat životy

Doplnil také, že těhotnou ženu a polské zdravotníky objevili pohraničníci, žena je v nemocnici, manžel a děti v policejní vazbě. Ke skupince patřili další dva muži, ženiny příbuzní, ti byli odvezení za hranice. Před policejní stanicí, kde je rodina držena, novináři vyzpovídali poslankyni Magdalenu Biejatovou z uskupení Lewice. Rovněž ona spolupracuje s dobrovolníky a snaží se zajistit, aby byla dodržována práva migrantů a žadatelů o azyl.

„Systému nevěříme,“ Biejatová chce dosáhnout toho, aby úřady respektovaly Ženevské úmluvy. „Pohraničníci by měli přestat ohrožovat lidské životy,“ stejně jako mnoho dalších zdůraznila, že mezi migranty je nespočet malých dětí. Polská vláda trvá na tom, že jejich postup je zcela legální.

Video  V Bělorusku začal pokus o největší vstup migrantů do Polska  - Twitter polského ministerstva obrany, Twitter polského ministerstva pověřeného koordinováním polských tajných služeb
Video se připravuje ...