Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Migranti pod dohledem Bělorusů vyrazili na hranici. Poláci čekají útok, Brusel přitvrdil sankce

Aktualizováno -
15. listopadu 2021
18:25
Autor: tsv, ČTK - 
15. listopadu 2021
14:00

Stovky, možná až tisíce migrantů opustily provizorní tábor na bělorusko-polské hranici. Pod dohledem běloruských těžkooděnců lidé vyrazili k přechodu Kuźnica–Bruzgi, který Poláci už minulý týden uzavřeli. Uprchlíky dělí od polské policie a vodních děl jen vysoký plot s žiletkami. Situace je podle místní pohraniční stráže i médií mimořádně napjatá. Do krize vstoupily Litva, Lotyšsko a Estonsko, viní Bělorusko, že nutí migranty ilegálně přecházet do EU. Lukašenko podle nich musí nést odpovědnost za obchod s lidmi. A státy Evropské unie schválily nové sankce proti běloruskému režimu. Zasáhnou aerolinky Belavia a další firmy podílející se na svážení migrantů.

Zástup migrantů se dal do pohybu během dopoledne, fotografie odhalily, že je doprovázela běloruská policie. „Od rána se na hraničním přechodu v Kuźnici po běloruské straně hromadí nelegální migranti. Připojují se k nim další skupiny, které dosud kočovaly u hranic. Připravuje se pokus o násilný útok na hranici. Vše se děje pod dozorem běloruských sil,“ napsala na sociálních sítích polská pohraniční stráž.

Na hraničním přechodu Bruzgi-Kuźnica Bialostocka panuje chaos. Polská strana se snaží ubránit uprchlíkům, kteří počítali s bezproblémovým vstupem do země. Podle zde pořízeného videa polští strážníci a armádní policisté komunikují s davy přes reproduktory. Hlásají, že běžence přes hranice nepustí a žádné autobusy z Německa, které jim byly slíbeny, na ně nečekají. Vzkazy na Twitteru přeložila běloruská novinářka Hanna Liubakova.

Polské jednotky skrze reproduktory promlouvají i k běloruské vládě, a to v ruštině. „Nic neospravedlňuje utrpení žen a dětí. Pusťte je odsud pryč. Sousedé! Bělorusové! Žádáme vás: vzpamatujte se!“ ozývá se na hranicích. Na běloruské straně přechodu podle fotografií poskytnutých novinářkou stojí policejní auta, která mají uprchlíkům zabránit v návratu do běloruských měst.

Státy Evropské unie se v reakci na napjatou migrační situaci u hranic s Běloruskem shodly na dalším rozšíření sankcí vůči běloruskému režimu. Ministři zahraničí odsouhlasili v pořadí už pátý soubor postihů, který se mimo jiné dotkne letecké společnosti Belavia a dalších firem z oblasti cestovního ruchu. Novinářům to po jednání řekl český ministr Jakub Kulhánek.

Zástupci unijních vlád zároveň schválili rozšíření dosavadních sankčních pravidel, které jim umožní trestat i další aerolinky a veškeré firmy či jednotlivce za aktivity „usnadňující nelegální přechody hranic EU“. To by mělo unii pomoci při vyjednávání například s leteckými společnostmi z dalších zemí, které dosud běžence do Běloruska dopravovaly.

Sedmadvacítka nezvykle rychlou shodou na nových postizích reaguje na vyhrocení situace zvláště na hranicích Polska, kam Varšava minulý týden vyslala armádní posily kvůli snaze stovek lidí proniknout nelegálně na polské území.

„Ty sankce se budou ještě rozpracovávat, ale podstatné je, že ministři zahraničí EU vyslali jasný signál Lukašenkovu režimu, že zneužívání mezinárodní migrace jako nástroje nátlaku na Evropskou unii je naprosto nepřípustné,“ komentoval jednomyslnou shodu český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Nový seznam, jehož podrobnosti by měla unie doladit během několika nejbližších dnů, obsahuje jména tří desítek činitelů, firem a institucí. Figurují na něm i běloruské aerolinky, které mají již od léta zakázány cesty na unijní území a v rámci nových sankcí by měly přijít o možnost pronajímat si od firem z EU letadla. Členské země se dosud přely, zda zakázat pouze nové kontrakty s Belavií, nebo zda mají být zrušeny i ty dosavadní, což vadilo Irsku, kde zmíněné firmy sídlí. Irský ministr zahraničí Simon Coveney dnes podle agentury Reuters prohlásil, že současné smlouvy budou ukončeny.

Chaos na hranicích Polska a Běloruska: běloruská policie zřejmě brání uprchlíkům v návratu do měst. Chaos na hranicích Polska a Běloruska: běloruská policie zřejmě brání uprchlíkům v návratu do měst. | Twitter - Hanna Liubakova

Lukašenko obviňuje sousedy

O konflikty na hranicích podle běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka stálo právě Polsko. Své tvrzení se snažil podložit vnitřními problémy země a jejími neshodami s Evropskou unií. Zároveň podle agentury BelTA tvrdil, že by migranty poslal domů, ale ti si to nepřejí, nicméně běloruská letadla by je podle něj mohla dopravit do Mnichova, jehož radnice je prý ochotná je přijmout.

Bělorusko žádný konflikt na hranicích s Polskem nechce, naopak Polsko takový konflikt dnes potřebuje, prohlásil podle státní agentury BelTA Lukašenko. „Vnitřních problémů, problémů s Evropskou unií má více než dost...,“ řekl. „Pro nás je to naprosto škodlivé,“ dodal.

„Jsme připraveni, jak jsme to obvykle dělali, posadit všechny do letadel, včetně (běloruské letecké společnosti) Belavie, které je vezmou zpět domů. Ale musím říct, že tito lidé jsou velmi tvrdohlaví: nikdo se nechce vrátit,“ citovala agentura Lukašenka.

Litva, Lotyšsko a Estonsko naopak obvinily Lukašenkův režim z toho, že nutí migranty, aby ilegálně pronikli přes hranice do Evropské unie. Ve společném prohlášení podle agentury Reuters v této souvislosti zdůraznili, že Lukašenko musí nést zodpovědnost za obchodování s lidmi.

„Odsuzujeme akce Lukašenkova režimu, který využívá migranty k politickým účelům,“ citovala agentura ze společného prohlášení prezidentů tří pobaltských států vydaném po jejich jednání s polským prezidentem Andrzejem Dudou, které se uskutečnilo prostřednictvím videopřenosu.

Polsko, Litva, Lotyšsko i EU viní Lukašenka z úmyslného vyvolání nynější migrační krize. Autoritářský vůdce podle nich migranty do své země láká a pak je posílá k unijním hranicím, čímž se mstí za sankce uvalené na jeho režim kvůli porušování lidských práv.

„Běloruští úředníci směrují tisíce migrantů, aby útočili na vnější hranici Evropské unie,“ prohlásil litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci uspořádané po dnešním jednání s pobaltskými partnery.

Video  Babiš: Překvapilo mne, jak se Zemanův zdravotní stav zlepšil  - ČTK
Video se připravuje ...

Babiš: Češi nabídli pomoc. Poláci neprojevili zájem

Česká republika nabídla Polsku pomoc se situací na hranici s Běloruskem v souvislosti s migranty. Polská strana o ni zatím neprojevila zájem. Novinářům to dnes po návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici v Praze řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Situaci na hranici označil za skandální a za útok Běloruska. Státy EU se dnes v reakci na napjatou migrační situaci u hranic s Běloruskem shodly na dalším rozšíření sankcí vůči běloruskému režimu.

„Opakovaně jsme nabídli pomoc polské straně, ale zatím polská strana to neakceptovala. My jsme samozřejmě solidární. Ptali jsme se opakovaně, ale polská strana o to neprojevila zájem,“ řekl Babiš. Rovněž zmínil, že o situaci jedná v Bruselu ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

„To, co se děje na polské hranici, je samozřejmě skandální, protože je to samozřejmě útok běloruského režimu diktátora (Alexandra) Lukašenka, který tam žene tyhle nevinné migranty účelově do Polska. Takže my jsme připraveni pomoci ve chvíli, kdy to bude polská strana akceptovat nebo řekne, že má zájem,“ řekl Babiš.

Podle Babiše se stačí na pomoc zeptat a ČR je připravena pomoci, stejně jako to udělala v Severní Makedonii, Albánii, Srbsku, Slovinsku nebo v Maďarsku. „Takže pošleme (policisty) i na polsko-běloruskou hranici, když nás požádají,“ řekl.

Video  V Bělorusku začal pokus o největší vstup migrantů do Polska.  - Twitter polského ministerstva obrany, Twitter polského ministerstva pověřeného koordinováním polských tajných služeb
Video se připravuje ...