Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bratři málem umrzli v lesích. Migranty na polsko-běloruské hranici zachraňují dobrovolníci

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. listopadu 2021
10:30

Noc z neděle na dnešek na polsko-běloruské hranici byla patrně klidná, pro migranty však rozhodně nebyla pokojná, nadace Ocalenie oznámila, že zachránila dva podchlazené migranty. Média ani tiskové agentury však neinformovaly o překonání polské bariéry migranty. Pohraniční stráž v neděli uvedla, že očekává velký pokus o zdolání polské hranice skupinami migrantů.

U hranic pro migranty rozhodně není příhodná situace, živoří v provizorních táborech mnohdy bez jídla a vody či spacích pytlů. S tím, jak teploty klesají, jsou jejich životy stále ve větším ohrožení. Dobrovolníci z nadace Ocalenie zachránili u polské obce Topczykały dva syrské muže, kteří byli silně podchlazení. Podle nadace šlo „o druhý stupeň podchlazení“.

Zmatení a zesláblí muži neměli sílu komunikovat

„Přežili válku v syrském Homsu, aby teď zemřeli na polsko-běloruské hranici?“ napsala nadace na svých sociálních sítích. Dobrovolníci vypověděli, že syrští bratři Lajús (41) a Chedr (39) byli v hrozném stavu, v lese u hranic byli minimálně 4 dny. „Třesoucím hlasem, že jim bylo těžko rozumět, posílali zprávy do hlasové schránky. Měli zimnici, ta vypovídá o podchlazení prvního stupně. Když jsme je po několika hodinách našli, byli zmatení, to značí už hypotermii druhého stupně,“ nadace připomněla, že dalšími stupni podchlazení jsou zástava srdce a smrt.

Zachránění Syřané byli téměř v bezvědomí, byli příliš unavení na to, aby mluvili, sdělila agentuře Reuters členka nadace Agata Kołodziejová. „Nebyli jsme schopni získat další informace, pouze jejich jména,“ potvrdila. Záchranka v doprovodu policie odvezla bratry do nemocnice.

Polsko očekává další nával migrantů

Náměstek polského ministra vnitra Maciej Wonsik v neděli prohlásil, že k hranicím míří v Bělorusku další skupiny migrantů, a podobně hovořila i nezávislá běloruská média. U hranic s Běloruskem momentálně táboří tisíce migrantů, především z Blízkého východu, kteří se chtějí přes Polsko dostat dále do Evropské unie. Polská vláda vyslala na pomoc pohraničníkům 15 tisíc vojáků, kteří se pokoušejí vlnu zvládnout.

Podle mluvčí pohraniční stráže Katarzyny Zdanowiczové běloruští pohraničníci v neděli instruovali migranty, jak překročit hranice. Mluvčí ministra pověřeného koordinací polských zpravodajských služeb Stanislaw Žaryn prohlásil, že bude i nadále docházet k pokusům o eskalaci konfliktu na vybraných místech.

Novináři do pohraničí nesmí

Informace o dění na hranici je těžké ověřit, protože v polském pohraničním pásmu nadále platí výjimečný stav a novináři, ochránci lidských práv či humanitární pracovníci tam nemají přístup. Média jsou z polské strany odkázána na informace úřadů. Polský premiér Mateusz Morawiecki v neděli uvedl, že Minsk v hybridní válce používá dvě zbraně: migranty a dezinformace, které se dostávají i do západních médií, prý vinou novinářů působících u běloruských hranic. Žurnalisty do zvláštního pásma ale nevpustí.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie by v pondělí měli schválit další balíček sankcí proti běloruskému režimu, zamířených například na běloruské aerolinky Belavia či hotel, v němž jsou lidé čekající na transport k hranici ubytováni. Samotné Polsko začalo spolu s Litvou a Lotyšskem zvažovat aktivaci článku čtyři smlouvy o Severoatlantické alianci. To je krok, který byl v dějinách NATO použit jen několikrát.

Irák chystá repatriační let pro migranty

Irák na čtvrtek připravuje první repatriační let svých občanů, kteří zůstali zablokovaní na polsko-běloruské hranici. Oznámila to dnes irácká vláda s tím, že repatriace se budou organizovat na „základě dobrovolnosti“, u hranic jsou totiž převážně lidé z Blízkého východu včetně Iráku.

„Irák zajistí 18. tohoto měsíce první let pro ty, kteří se chtějí dobrovolně vrátit (z Běloruska),“ oznámil v noci na dnešek v televizi mluvčí iráckého ministerstva zahraničí Ahmad Saháf. Migranti se chtějí přes Polsko dostat do Evropské unie, v čemž se jim Polsko snaží bránit. K hranici ale podle posledních zpráv míří další uprchlíci. Varšava i Evropská unie situaci označují za hybridní válku Minsku proti EU.

Video  V Bělorusku začal pokus o největší vstup migrantů do Polska.  - Twitter polského ministerstva obrany, Twitter polského ministerstva pověřeného koordinováním polských tajných služeb
Video se připravuje ...