Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prolomili plot! Nápor Lukašenkových migrantů na polské hranici sílí, Merkelová volala Putinovi

Aktualizováno -
10. listopadu 2021
12:31
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. listopadu 2021
07:43

Na polsko-běloruské hranici to dál vře, za ostnatým drátem se hromadí tisíce migrantů. Už v pondělí se utečenci neúspěšně pokoušeli násilně dostat přes plot u obce Kuźnica Bialostocka. Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak oznámil četné pokusy migrantů překročit v noci hranice z Běloruska. Dle médií se někteří z migrantů přes hranici dostali. Například web Belsat s odkazem na rozhlasovou stanici Białystok informoval, že se to přece jen dvěma skupinkám migrantů u obce Krynki a Bělověž podařilo. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes po telefonu hovořila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o situaci na polsko-běloruské hranici.

Zástupci pohraniční stráže pro reportéry rádia vypověděli, že některé lidi se podařilo okamžitě zastavit a vrátit za hranice, po dalších pátrala policie. Mluvčí pohraničníků Katarzyna Zdanowiczová dodala, že v obou případech průniku byly ploty „proraženy násilím“. Zdanowiczová se vrátila také k situaci u Kuźnice, ta byla podle ní v noci na středu klidnější.

Všichni migranti byli zadrženi

„Části osob se povedlo hranici překročit. Všichni byli zadrženi,“ ujistil Michal Tokarczyk z pohraniční stráže podle televize TVN 24. Televize dodala, že podle polských vojáků, posilujících ostrahu hranic, jsou migranti pod ustavičným dohledem příslušníků běloruských bezpečnostních složek a ozbrojenci v běloruských uniformách tvoří kordón za zády migrantů.

K hranicím míří další migranti

Podle všeho migranti dostali zásoby od běloruské strany, přivezli jim jídlo. Migranti zůstávají pod dohledem běloruských jednotek. Běloruští blogeři přinesli zprávu, že na cestu k hranicím se připravují další skupiny migrantů, kteří se shromažďují v Grodnu a Minsku. K polským hranicím se mají vydat ve středu.

Jedná se hlavně o migranty z Iráku, Sýrie či Afghánistánu, kteří se touží dostat do Evropské unie, ti si v hraničním pásmu táboří, postavili si stany a zapálili ohně. Polský ministr vnitra Mariusz Kamiński uvedl, že jsou tam dva až čtyři tisíce takových lidí, kteří se „v nejbližší době znovu pokusí o další útok na hranici“. Mezi migranty procházejí členové běloruského bezpečnostního aparátu, kteří jim údajně brání v návratu do běloruského vnitrozemí. Za plotem hlídkují polští pohraničníci a vojáci. Podle ministra Blaszczaka je na polské straně hranice nyní už přibližně 15 tisíc polských vojáků.

Varšava a další země Evropské unie obviňují autoritářský režim Alexandra Lukašenka, že migranty používá k „hybridnímu útoku“ v odvetě za sankce, které EU uvalila na Minsk kvůli porušování lidských práv při potlačení protestů po loňských prezidentských volbách. Ve Varšavě bude dnes o situaci jednat předseda Evropské rady Charles Michel.

Merkelová podle mluvčího německé vlády vyzvala Putina, aby „konal“ proti zneužívání běženců ze strany běloruského režimu, napsala agentura AFP.

Merkelová v telefonátu s Putinem označila „instrumentalizaci migrantů v podání běloruského režimu za nelidskou a nepřijatelnou“, uvedl její mluvčí na twitteru. Dodal, že kancléřka vyzvala ruského prezidenta, aby ve věci zakročil. Komuniké ruské strany podle agentury AP uvádí, že oba lídři se dohodli „pokračovat v konverzaci“ na téma migrantů mířících z Běloruska do Polska.

Kreml v dřívějším prohlášení připisoval vinu za současné dění Evropské unii, která se prý „zříká ideálů humanismu“ a snaží se „udusit“ Bělorusko plány na částečné uzavření hranice.

Rusko se bouří proti obvinění polského premiéra

Jako nepřijatelné a nezodpovědné dnes Kreml odmítl prohlášení polského premiéra Mateusz Morawiecki, který Rusko obvinil z odpovědnosti za migrační krizi na bělorusko-polské hranici. Kreml podle tiskových agentur rovněž varoval před hrozící humanitární krizí. „Nadchází humanitární katastrofa, ale Evropa se zříká ideálů humanismu, které hlásala,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Životy a zdraví tisíců běženců jsou podle něj v ohrožení.

Morawiecki v úterý odpoledne na mimořádné schůzi polských poslanců řekl, že na východní hranici Polska se „odehrává představení s pevnou režií“, jehož cílem je vyvolat chaos v Evropské unii. „Poslední útok ze strany (běloruského vůdce Alexandra) Lukašenka, který je vykonavatelem, ale má svého patrona, kterým je (ruský prezident Vladimir) Putin, ukazuje, jaké existuje odhodlání pro realizaci scénáře obnovy ruského impéria,“ prohlásil polský premiér.

„Považujeme za naprosto nezodpovědná a nepřijatelná prohlášení polského premiéra, podle kterých je Rusko odpovědné za situaci,“ řekl Peskov podle agentury AFP. „Rusko nikdy neskrývalo, že je i v nejtěžších chvílích připraveno poskytnout Bělorusku nezbytnou pomoc. V první řadě ekonomickou, ale i veškerou další,“ dodal o spojenectví Moskvy a Minsku podle agentury Interfax.

Polské úřady ještě neinformovaly ruské velvyslanectví ve Varšavě o zadržení ruského občana, kterého podezírají z napomáhání nelegální migraci přes hranici s Běloruskem, uvedl Interfax s tím, že v souladu s konzulární úmluvou na to mají Poláci tři dny. O zadržení tří podezřelých z napomáhání nelegální migraci - občanů Ruska, Litvy a Švédska - informovali polští pohraničníci podle Interfaxu dnes ráno.

Spor na bělorusko-polské hranici (9. 11. 2021) Spor na bělorusko-polské hranici (9. 11. 2021) | Reuters

Přílivu migrantů čelí i Litva a Lotyšsko

Polsko, Litva a Lotyšsko již týdny čelí přílivu migrantů, převážně z Blízkého východu, kteří se z Běloruska snaží nelegálně překročit jejich hranice. Situace se vyostřila tento týden, kdy k polské hranici za doprovodu běloruských vojáků a pohraničníků dorazilo několik tisíc migrantů. Polská ostraha pokusy o překročení hranice odvrátila i za pomoci slzného plynu, několik desítek migrantů zadržela podle úřadů v noci na dnešek ještě v pohraničním pásmu. Tyto informace je těžké ověřit, protože v pohraničí platí výjimečný stav, a tak do pásma mají novináři, ochránci lidských práv a humanitární organizace zakázaný přístup.

Video  V Bělorusku začal pokus o největší vstup migrantů do Polska  - Twitter polského ministerstva obrany, Twitter polského ministerstva pověřeného koordinováním polských tajných služeb
Video se připravuje ...

arbitr ( 11. listopadu 2021 10:15 )

Migranti se valí do Evropy ze všech stran. Přiznejme si, že ze zemí, kde jsme zasahovali a neřešili, co dál..
Neziskové organizace se v jejich přepravě angažují.
Utíkají z Libye, Iráku, Sýrie, Afganistánu...
Barevné revoluce podporovali a konflikty tam vyvolali Putin a Lukašenko?
"Vítejte, my to zvládnem !" prohlašovali Putin s Lukašenkem?
Pro migranty je cílem EU, nebo směřují do Ruska a Běloruska?
Snaží se překračovat hranice Španělska, Francie, Itálie, Řecka, Chorvatska, Polska - zase Putin a Lukašenko?
Ať dělám co dělám, odpovědi jsou jasné - i když věřím, že jak Lukašenko, tak Putin pro NAŠE potíže s migranty nepláčou...
Nas.ali jsme si do bot!
Nikdo nechce zejména muslimy,vždyť i součástí t.zv. "demokratické opozice" v Sýrii byli řezači hlav, ale nechceme ani Afričany bez vzdělání, kteří utíkají ze zemí, kde vládne násilí a naše lidsko-právní zákony nám brání v radikálním vyhošťování: ale v Bělorusku podle nás také vládne lotrovský, nedemokratický režim a jejich migranty vítáme a opozici podporujeme veřejně!
Buď jednoznačně vyhlásíme KONEC přijímání utečenců, uzavřeme VŠECHNY hranice,pirátské lodě neziskovek potopíme a uprchlíky budeme vracet vojenskými plavidly do přístavů, odkud vypluli a hlavně ty, co už pronikli na území EU budeme důsledně vracet - nebo skončíme špatně.
Vinit teď Putina a Lukašenka můžeme - ale jde o kapku v moři, v oceánu našich chyb.

mirelay ( 10. listopadu 2021 20:34 )

A corony se nebojí a že jí tu máme na rozdávání

gabreta ( 10. listopadu 2021 19:44 )

A proč by si je Putin bral? Co je mu do nich? Vyhnali je z domova Amíci a zvala je Německá rachejtle! Ty přestaň hulit!!

1917 ( 10. listopadu 2021 19:29 )

A proč si ty mírotvorce nevezme lidumil a mírotvorce Putin do Ruska? Na Sibiři je pro ně míst dost

sandokan500 ( 10. listopadu 2021 19:24 )

Co Řecka Itálie Španělska je přivaží frontex z celého jádra u a to je OK.

Zobrazit celou diskusi