Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lídři EU se shodli na postupu proti zdražování energií. A Babiš uspěl s jádrem

Aktualizováno -
22. října 2021
19:30
Autor: ČTK - 
21. října 2021
22:40

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se během dvoudenního summitu v Bruselu shodli na společném plánu, jak se vyrovnat s rychlým růstem cen energií a jeho dopadem na obyvatele. Domluvili se také na posílení ochrany vnějších hranic Unie či na přípravě dalších sankcí vůči běloruskému režimu dopravujícímu k unijním hranicím migranty. Bez jasného závěru skončilo naproti tomu jednání o tom, jak přimět Polsko k dodržování unijního práva.

Závazné závěry summitu nejprve zablokoval český premiér Andrej Babiš (ANO), který požadoval regulaci trhu s emisními povolenkami (ETS). Řada lídrů však podle diplomatických zdrojů nechtěla připustit příliš velké zásahy do trhu a do společného prohlášení nakonec přibyla výzva Evropské komisi, aby prověřila fungování ETS.

Klíčová debata summitu se týkala drahých energií a nedávných doporučení Evropské komise, jak zmírnit jejich okamžitý dopad a předejít podobnému zdražování v budoucnu. Šéfové evropských států se shodli, že země by měly urychleně využít možnosti nabízené komisí včetně cílených a krátkodobých daňových úlev či finanční podpory obyvatel či firem. Dlouhodobější opatření, mezi něž komise řadí třeba společné nákupy plynu či budování strategických rezerv, by podle lídrů měla vést k zajištění dostupných cen energie, spolehlivosti dodávek a pomoci v přechodu ke klimatické neutralitě.

Debata o migrantech, které poslal Lukašenko

Potřebujeme více obnovitelných energií. Jsou levnější, bezuhlíkové a vyráběné doma. Potřebujeme také stabilní zdroj, jádro, a během přechodné fáze i plyn,“ podpořila po jednání předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová požadavek mimo jiné Česka, tlumočený premiérem Andrejem Babišem (ANO) na uznání jaderné energie jako čistého zdroje.

Při debatě o migraci se v pátek lídři věnovali hlavně situaci na hranicích s Běloruskem, kde pobaltské státy či Polsko staví ploty kvůli migrantům přiváženým režimem autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Summit zůstal rozdělen v pohledu na požadavek zemí východního křídla EU, aby Unie společně stavbu bariér financovala. Lucembursko a některé další západoevropské země trvaly na tom, že EU musí respektovat mezinárodní právo a umožnit lidem požádat o azyl. Proto se do závěrů dostala pouze obecná výzva k přípravě a financování konkrétních opatření, která umožní "okamžitou a odpovídající reakci EU".

Summit vyzval i k urychlené přípravě dalších sankcí proti běloruským představitelům a společnostem. Podpořil i poskytování dalších peněz zemím, odkud běženci pocházejí či jimiž procházejí. Naproti tomu zmínka o reformě migrační politiky, po jejímž schválení volají zvláště jihoevropské země usilující o solidaritu od ostatních států, se do závěrů summitu nedostala.

Rozlučka s Merkelovou

Pozornost při vrcholné schůzce přitahovala rovněž debata o právním státu v Polsku, která se na program summitu dostala poté, co polský ústavní soud zpochybnil přednost unijního práva před polským. Nizozemský premiér Mark Rutte spolu s dalšími lídry západoevropských a skandinávských zemí usiloval o to, aby kvůli tomu komise zablokovala Varšavě peníze z mimořádného fondu. Předseda polské konzervativní vlády Mateusz Morawiecki ovšem před kolegy hájil postoj své země a uvedl, že se Polsko nenechá vydírat. Řada politiků včetně Babiše nezaujala jasné stanovisko a debata skončila bez jasného závěru.

Summit se krátce věnoval také dalšímu společnému boji s covidovou pandemií, obchodní politice či digitalizaci a zvýšení odolnosti proti kyberútokům. Lídři se v pátek rozloučili s končící německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která během své šestnáctileté éry v čele země absolvovala polovinu z dosavadních 214 unijních summitů.

frantacizek ( 22. října 2021 18:34 )

prodej ELEKTROaut .... mi tam vypadlo

frantacizek ( 22. října 2021 18:33 )

EU ty emisní povolenky a spekulanty s němi nechce řešit, pač tlačí na státy v aplikaci obnovitelných zdrojů tak, abychom přestali být závislí na Sovětském svazu, pač v rámci obnovitelných zdrojů je Evropa elita stran výroby elektřiny - vodní, větrné elektrárny nebo biomasa (štěpka). To bude mít pak Vladimir Vladimirovič kapku utrum a vlasy mu z toho vstávají na hlavě, pač ekonomiku Sovětského svazu drží právě jen prodej nerostných surovin, čímž jsou polonazí a roky s tím nejsou schopni nic dělat, aby měli i další odvětví, které ekonomiku potáhne.
jinak prodej aut v EU vzrostl o jednu pětinu, hybridy se prodávají o 112% více, čiže to půjde.. a my se tady musíme přizpůsobit, Škodovka už to dělá. Marné jsou Andrejovy plačky, že nám to zruší automobilový průmysl, je to holt budoucnost, planetu máme jen jednu. Jihovýchodní Asie do budoucna hořce zapláče nad tím, jak se chovají k životnímu prostředí - záplavy..

Honzino ( 22. října 2021 04:18 )

Babiš bude chybět! EU už se nemůže dočkat na "figurky" typu Fiala a spol...

Zobrazit celou diskusi