Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš o převozu Zemana do nemocnice: „Nějak to urychlili.“ Prezident měl zjevné bolesti

Aktualizováno -
20. října 2021
21:39
Autor: Jakub Veinlich - 
20. října 2021
20:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že převoz prezidenta Miloše Zemana byl na neděli 10. října plánovaný. Měl ale podle něj být později než těsně poté, co ujel zadním vchodem z lánského zámku. Říká také, že nic netajil, když promluvil o slibu prezidenta, že ho pověří sestavením vlády. Babiš navíc v rozhovoru pro TN Live zcela nevyloučil svou případnou kandidaturu na prezidenta. Potvrdil pak, že si chce mandát poslance nechat. Do nemocnice na jednotku intenzivní péče za Zemanem ho prý odmítl lékař Miroslav Zavoral pustit. Nejasností okolo prezidenta je přitom stále víc a víc.

Podle premiéra byl převoz prezidenta do Ústřední vojenské nemocnice plánovaný na neděli 10. října. Mělo k němu ale dojít až později než těsně po jeho rychlém odjezdu z povolební schůzky s hlavou státu na zámku v Lánech. Prezidentovi nebylo ten den podle Babiše příliš dobře. „Mělo to být původně ve tři, ale nějak to urychlili,“ řekl Babiš na TN Live. „Ten zdravotní stav nebyl příliš dobrý,“ dodal šéf hnutí ANO s tím, že prezident měl zjevné bolesti.

Zeman podle premiéra do nemocnice původně nechtěl. „Přesvědčoval ho hlavně pan Zavoral,“ řekl Babiš v rozhovoru. Do nemocnice ho nakonec z Lán před zraky novinářů převezla mobilní JIP rovnou na lůžko.

Video  Prezidenta Zemana odvezla z Lán sanitka, je v ÚVN.  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Babiš odmítá, že by tajil několik dní informace o slibu, který mu měl Zeman dát. Tedy to, že ho pověří sestavením vlády. Premiér s takovým prohlášením totiž přišel až v úterý. S prezidentem se přitom viděl už v neděli. „To, že jsem nic neřekl, neznamená, že jsem něco zatajil,“ odmítl Babiš kritiku.

Sám se podle svých slov rozhodl o tom, že pokus k sestavení příští vlády nepřijme,  a to ve chvíli, kdy viděl, že nevyjde prezidentova představa, že by ANO jednalo o vládě buď s ODS, nebo s hnutím STAN. Obě strany jsou součástí koalic, které společně jednají od voleb o sestavení nové vlády, která by měla mít v Poslanecké sněmovně většinu 108 hlasů.

Babiš zároveň znovu kritizoval návštěvu předsedy Sněmovny Radka Vondráčka v nemocnici u Zemana. Měl si prý zjistit dostatek informací. I Babiš usiloval o schůzku s prezidentem, ale nemocnice byla podle jeho slov proti.

Video  Prezidentův lékař Zavoral: Zeman má patřičnou péči, více říci nemohu. 
Video se připravuje ...

„Nedostal jsem termín, protože pan Zavoral mi řekl, že ho budu moct navštívit, až bude přeložený na normální pokoj. Škoda že pan Vondráček nezavolal. Neměl dobré informace a pan kancléř mu to neřekl,“ řekl Babiš TN Live.

Podle premiéra není důvod Vondráčkovi nevěřit, že by prezident podepsal dokument o svolání Sněmovny. Sám ale neví, zda má Vondráček získat kandidaturu do vedení Sněmovny.

„Pan Vondráček dostal na klubu obrovskou podporu. Je jasné, že média ty chyby neodpouštějí. Ale ano, Faltýnek šel na Vyšehrad, skončil jako místopředseda ANO, Hnilička jel do Teplic, kde nedodržovali covidová opatření, skončil. Vondráček má ale největší zkušenosti, pracoval dobře, klub ale rozhodne o našich nominacích 2. listopadu,“ dodal končící premiér a šéf hnutí ANO.

„Já mu věřím, že tam šel v dobré víře, podpořit pana prezidenta, vidět ho. Spíš se pak ukázalo, že to z nějakých důvodů pravděpodobně kancléř zorganizoval, ale vneslo to ještě větší neklid do společnosti i opozice,“ vrátil se Babiš ještě k návštěvě Vondráčka u prezidenta na jednotce intenzivní péče.

Video  Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Premiér také připomněl, že výhrady k Zemanovu týmu na Hradě měl už před prezidentskou volbou. A to, že se podepsaným dokumentem ke svolání schůze Sněmovny zabývá policie, považuje Babiš za přehnané. „Myslím, že je to přehnaná reakce, myslím, že nedošlo k ničemu nezákonnému, věřím kolegovi Vondráčkovi, že tam k ničemu nedošlo,“ dodal.

Babiš potvrdil, že si chce nechat poslanecký mandát a že si otevře poslaneckou kancelář v Roudnici nad Labem. Zda bude kandidovat na prezidenta, jasně neřekl, ale ani neodmítl. „Není to teď důležité,“ řekl Babiš pro TN Live.

Kdo předá vyznamenání?

I když by se měl slavnostní ceremoniál k udělení státních vyznamenání konat už téměř za týden, stále není jasné, jestli vůbec proběhne a kdo případně metály oceněným předá. Babiš ve středu potvrdil, že podepsal asi 30 dekretů k udělení či propůjčení ocenění.

„Je to návrh pana prezidenta. Ta jména si to zaslouží. Je tam vícero lidí in memoriam. Je to dojemné gesto. Kolik jich bylo? Možná třicet. Nepočítal jsem to,“ řekl Babiš k návrhům.

Za Zemana není na dokumentech podle Babiše podpis, ale razítka. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček přitom 6. 10., tedy těsně před volbami, tvrdil, že prezident dekrety podepsal.

„Pan prezident pracuje v Lánech, včera se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ ujišťoval tehdy Ovčáček veřejnost na twitteru.

Řada osobností, které Blesk Zprávy ve středu oslovily, do dnešního dne neměly pozvánku na Pražský hrad. Jak bude případně ceremoniál vypadat a jestli vůbec bude, netuší podle svých slov ani hradní protokolář Vladimír Kruliš„Čekám na rozhodnutí pana prezidenta,“ reagoval pro Blesk Zprávy.

Premiér navrhuje, aby se slavnostní předávání metálů, stejně jako vloni kvůli covidu, odložilo na jiný termín, kdy se mohou vyznamenání udělovat.

Video  Mynář udeřil na Vystrčila a spol.: Chtějí Zemana připravit o prezidentskou funkci.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Levsalonu ( 21. října 2021 20:45 )

Hrad si udajne objednal 26.000 stehovacich krabic. Policie by mela prostory Hradu zapecetit a navrch hlidat. Kdo nekrade, okrada rodinu, ze?

Danela ( 21. října 2021 13:58 )

Babiš lže, věděl co se s prezidentem a v jeho okolí děje. Když se do věci začal zapojovat senát s vedením VÚN a skutečnosti začaly prosakovat na veřejnost, tak se od všeho distancoval a Zemanovy nohsledy hodil přes palubu.

jajas ( 21. října 2021 11:59 )

Ještě je nestačil podepsat.....

jajas ( 21. října 2021 11:58 )

Hmmm, škoda je, že do té politiky se ti chytří lidé nehrnou. Ano já vím, nehrnou, protože jsou chytří, ale přece "není boha", aby se tam průběžně měnili a nahrazovali stále stejní......

jajas ( 21. října 2021 10:49 )

Tebe? Dělám si srandu....i když není sranda jako sranda, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa