Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žena umírá na hranicích před zraky svých 5 dětí?! O migranty se Polsko a Bělorusko dál přou

Aktualizováno -
25. srpna 2021
21:31
Autor: ČTK - 
25. srpna 2021
17:54

Ve skupině migrantů, kteří jsou již déle než dva týdny zablokováni na hranici mezi Polskem a Běloruskem, umírá dvaapadesátiletá žena, která okamžitě potřebuje pomoc, apelovala dnes na polskou vládu prostřednictvím sociálních sítí polská nadace Ocalenie (Spása). Její pracovníci se nacházejí poblíž skupiny 32 běženců, pravděpodobně Afghánců. K poskytnutí pomoci skupině dnes Varšavu vyzval Evropský soud pro lidská práva, informovala agentura Reuters.

„Dvaapadesátiletá paní Gulová za chvíli zemře před zraky svých pěti dětí. Záchrana je nutná hned teď!“ zdůraznila nadace podle listu Gazeta Wyborcza. Předseda nadace Piotr Bystrianin deníku řekl, že žena trpí a má vážné potíže s ledvinami, plícemi a páteří.

„Je nezbytné, aby k ní okamžitě pustili lékaře a nechali ji převézt do nemocnice. Ale až dosud příslušníci polských silových složek nepustili k migrantům sanitky a lidi, kteří jim chtěli pomoci,“ řekl.

Bez čisté vody a jídla

Na různé potíže si stěžuje již 25 z 32 běženců, kteří nemají ani přístup k čisté vodě, a naposledy dostali něco k jídlu - chléb - od běloruských pohraničníků v úterý, dodal deník. Nadace se obrací přímo na vládu, protože o osudu skupiny migrantů se rozhoduje na nejvyšších místech, řekla agentuře AFP mluvčí nadace Kalina Czarnogová.

Pohraničníci a vojáci na místě brání aktivistům v přístupu k běžencům, a tak se s nimi pokoušejí domlouvat megafony a transparenty, v čemž se jim ale policie často snaží zabránit. Nedovoluje jim ani předat jídlo a vybavení běžencům, na které čím dál hůře doléhá chladné a deštivé počasí.

Polská vláda tvrdí, že migranti se nacházejí na běloruské straně hranice, a tedy jedině Bělorusko nese zodpovědnost za danou situaci. Polský premiér Mateusz Morawiecki dnes zdůraznil, že běloruské úřady zabránily předání polské humanitární pomoci poslané migrantům.

Polský premiér: Naši humanitární pomoc odmítli

Skupina migrantů nedobrovolně táboří nedaleko polské vesnice Usnarz Górny, poblíž které se pokusila do Polska dostat z Běloruska. Běloruští vojáci skupinu nechtějí pustit zpátky, zatímco polští pohraničníci migrantům z Afghánistánu a Iráku brání ve vstupu do Polska. Nicméně polská vláda alespoň na místo vypravila konvoj s pomocí, v níž jsou mimo jiné stany, přikrývky a elektrické generátory.

Morawiecki dnes potvrdil informace, že Bělorusové předání této pomoci brání. „Skutečně... k našemu úžasu bylo přijetí polské humanitární pomoci zcela odmítnuto. Jsou to lidé, kteří jsou na běloruském území, takže za ně plně odpovídá Bělorusko,“ řekl podle agentury PAP premiér.

Lukašenka obviňují z organizování krize

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a komisařka Rady Evropy pro lidská práva vyzvaly Varšavu, aby skupinku migrantů vpustila do země. „Zatlačovat lidi zpět, odpírat jim přístup k azylovému řízení a prostě je ponechat v nouzi nemůže být reakcí členského státu Rady Evropy, který je zavázán evropskou úmluvou o lidských právech, úmluvou o uprchlících a dalšími mezinárodními závazky ohledně dodržování lidských práv,“ uvedla komisařka Dunja Mijatovičová podle AFP.

Polsko nicméně migranty odmítá vpustit, neboť by to podle premiéra Morawieckého znamenalo podlehnout vydírání běloruského režimu.

Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko obviňují běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z organizování nynější migrační krize na běloruských hranicích. Na konci května Lukašenko oznámil, že Minsk už nebude bránit migrantům v cestě do Evropské unie. Podle Polska a pobaltských států, ale i podle EU, se chce Lukašenko vyvoláním migrační vlny pomstít za sankce přijaté proti jeho režimu kvůli tvrdému potlačování opozice a porušování občanských práv v zemi. Litva a Polsko oznámily, že postaví na svých hranicích ploty, s jejichž pomocí ilegální migraci zastaví.

Soud pro lidská práva: Dodejte jim jídlo i oblečení

Evropský soud pro lidská práva dnes oznámil, že Polsku nařídil, aby všem žadatelům o azyl poskytlo jídlo, vodu, oblečení, odpovídající zdravotní péči a pokud to bude možné, také dočasné přístřeší.

Stejný požadavek adresoval také lotyšské vládě. U lotyšsko-běloruských hranic se ocitla v podobné situaci jiná skupina utečenců. Soud ale upřesnil, že jeho rozhodnutí nemá být vykládáno tak, že Polsku a Lotyšsku nařizuje vpuštění migrantů na jejich území.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

al.bunda ( 26. srpna 2021 05:09 )

A zase se hraje na city 😝 Poláci vivat👍

cyrilko ( 26. srpna 2021 00:25 )

V čom sú tí láskaví poľskí katolíci lepší, ako zločinec Lukašenko?

Omasta ( 26. srpna 2021 00:19 )

Já sem tu viděl hodně běžeců nevyléčitelně nemocných nebo na vozíku. Oni se sem tlačí, aby měli zaplacenou léčbu, kterou by jim u nich nikdo nezaplatil.

Omasta ( 26. srpna 2021 00:17 )

My máme jedno krásné české přísloví: Nehas, co tě nepálí!

mirkli ( 25. srpna 2021 19:43 )

Aktivisti, no jak to říkal Kodet v Pelišcích.
Měli zůstat v první bezpečné zemi tečka.

Zobrazit celou diskusi