Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poláci dostali kvůli dolu u českých hranic přes prsty: Mají platit 13 milionů denně

Aktualizováno -
20. září 2021
16:25
Autor: ČTK - 
20. září 2021
16:00

Soudní dvůr Evropské unie dnes vyměřil Polsku pokutu ve výši půl milionu eur (12,7 milionu korun) denně za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów poblíž české hranice. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí. Nejvyšší orgán unijní justice to oznámil v tiskové zprávě. Spor s Českem se kolem dolu táhne již pět let. Šéf společnosti PGE očekává, že těžba bude pokračovat. 

Soud předběžné rozhodnutí o zastavení těžby vydal v květnu po české žalobě, podle níž důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko však příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by mohlo způsobit ekologickou katastrofu a pro zemi mělo značné ekonomické následky.

Místopředsedkyně soudu Rosario Silvaová dnes polskou žádost zamítla a vyměřila zemi zmíněnou pokutu. Podle vyjádření soudu přihlížela zejména k tomu, že předběžné opatření má zabránit možným vážným škodám na životním prostředí a lidském zdraví. Proto „je třeba Polsku uložit povinnost zaplatit (Evropské) komisi penále ve výši 500.000 eur za každý den ode dne oznámení tohoto usnesení Polsku do doby, kdy tento členský stát splní povinnosti vyplývající z usnesení o předběžném opatření,“ uvedl soud. Česká strana žádala o pokutu v desetinásobné výši. I podle Greenpeace jsou sankce nízké.

Stejně tak hovoří i obyvatel Uhelné Milan Starec. Osada patřící pod Hrádek nad Nisou na Liberecku je na české straně spolu s Václavcemi nejblíž polského dolu.

„Vnímám pozitivně, že soudní dvůr uložil pokutu, ale to rozhodnutí vnímám rozporuplně,“ uvedl dnes pro ČTK Starec. Vadí mu dlouhá doba, jež uplynula od jarního vydání předběžného opatření, kterým soudní dvůr nařídil těžbu v dole zastavit, ale Polsko ho nerespektovalo. „Vzhledem k tomu, že to rozhodnutí soudního dvora padlo 21. května, to trvalo strašně dlouho. Tohle mělo přijít ještě před letními prázdninami,“ uvedl Starec. Podle něj je i otázka, zda je sankce v dostatečné výši. 

Video  Kopečtí jsou kvůli polskému dolu bez vody. Koupat se chodí k sousedům. 
Video se připravuje ...

Šéf společnosti PGE očekává, že těžba v dole Turów bude pokračovat. „Toto rozhodnutí je poměrně zvláštní. Naprosto s ním nesouhlasíme,“ okomentoval dnešní krok soudu generální ředitel PGE Wojciech Dombrowski.

„Samozřejmě předpokládám, že důl bude nadále aktivní, i elektrárna, protože zajišťují energetickou bezpečnost regionu,“ dodal.

Spor dlouhý pět let

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSS) rozhodnutí soudu vítá. „Postup byl správný, náš návrh sankce soud přijal. Zároveň odmítl návrh na zrušení předběžného opatření na pozastavení těžby. Jsme připraveni dále jednat, ale hlavní cíl zůstává: na CZ straně nesmí dojít k ohrožení přístupu k pitné vodě,“ napsal v reakci na rozhodnutí EU. 

Česko svou únorovou žalobu opřelo vedle obav o pitnou vodu také o argument, že Polsko porušilo pravidla pro posuzování vlivu rozšíření dolu na životní prostředí. Polská vláda se proti žalobě brání, zároveň však spolu jednají expertní skupiny obou zemí o návrhu mezivládní dohody, která by spor vyřešila.

První spory začaly již před pěti lety. 20. ledna 2016 hejtman Libereckého kraje Martin Půta řekl, že připravované rozšíření dolu Turów u česko-polské hranice ohrožuje zásoby pitné vody na Liberecku. Pokud se naplní černé scénáře, odhadují se náklady na zajištění náhradního zásobování oblastí vodou s doprovodnými náklady až na tři miliardy korun. Spor řešil nynější expremiér Bohuslav Sobotka. 

V roce 2018 vláda oznámila, že na vodohospodářská opatření ve Frýdlantském výběžku v souvislosti s plánovaným rozšířením těžby uvolnila 60 milionů korun. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se peníze použijí na přípravu alternativního vedení vody.

Další rok Polsko uznalo pochybení při posuzování územního plánu města Bogatyně u dolu Turów. Polská strana nečekala na řádné ukončení mezinárodních konzultací ke změnám územního plánu a nezohlednila připomínky České republiky.

Následovalo obvinění z obcházení nesouhlasu ČR s rozšiřováním dolu. Greenpeace uvedla, že firma na začátku prosince požádala o prodloužení současného povolení k těžbě, které mělo skončit v dubnu 2020, o šest let.

Cestu k rozšíření dolu Polsko otevřelo v lednu roku 2020. Česká strana se začala bránit a oslovila tak Evropskou komisi. V prosinci EK částečně uznala, že Polsko nesprávně posuzuje vliv dolu na životní prostředí a nedostatečně informuje o svých záměrech sousední státy. 

21. května 2021 soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v dole Turów. Zákaz těžby bude platit až do vynesení konečného rozsudku, oznámil soud. Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že jeho země nezastaví těžbu v dole Turów. Přerušení prací v dole a provozu sousední elektrárny by bylo podle něj „ekologickou a energetickou katastrofou“.

15. června 2021 Česká republika požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby Polsku udělil pokutu ve výši pěti milionů eur (asi 127 milionů korun) za každý den, kdy bude pokračovat těžba v Turówě. Dnes rozhodl soud o pokutě 12,7 milionů. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi