Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sílící napětí na východě: Putinovi výsadkáři seskočili u Polska. Dva zemřeli!

Aktualizováno -
12. listopadu 2021
20:24
Autor: ČTK, simao - 
12. listopadu 2021
15:55

Rusko vyslalo dnes své výsadkáře na společné cvičení do Běloruska. Cvičení se konalo u polských hranic, kde u hraničního plotu na běloruské straně živoří tisíce migrantů z krizových oblastí, kteří se touží dostat do EU. Kontroverzní cvičení u polských hranic skončilo tragédií. Dva ruští paragáni zemřeli. Zranili se při přistání u Grodna, uvedla agentura Interfax.

Rusko dnes vyslalo jednotku výsadkářů na společné cvičení do Běloruska v rámci neplánované prověrky bojové pohotovosti, uvedla agentura Interfax s odvoláním na sdělení ruského ministerstva obrany. Cvičení se koná na jihozápadě Běloruska v Grodněnské oblasti, která sousedí s Polskem. Tam se nyní snaží proniknout z Běloruska tisíce migrantů, původem převážně z Blízkého východu. Krize na východě Evropy budí čím dál větší znepokojení mezinárodního společenství, poznamenala agentura AFP.

Seskoky paragánů

Do taktického cvičení ruských a běloruských jednotek jsou zapojeny rovněž vojenské dopravní letouny Il-76, které podle komuniké vzlétly z ruských letišť a momentálně se pohybují v běloruském vzdušném prostoru.

Ministerstvo ujistilo, že ruští výsadkáři se po seskoku z letadel a společném cvičení s běloruskými jednotkami vrátí do stálých posádek v Rusku.

Interfax upozornil, že rusko-běloruské vojenské cvičení se odehrává na pozadí vyhrocené situace na polsko-běloruských hranicích, u kterých táboří tisíce migrantů toužících proniknout do Evropské unie.

Zbytečné provokace, míní ministr Kulhánek

„Rusko musí od zbytečných provokací upustit a místo toho využít svůj vliv na Lukašenkův režim, aby přestal zneužívat migraci jako způsob nátlaku na některé členské státy EU,“ řekl Deníku N ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Ve středu a ve čtvrtek ruské bombardéry Tu-22M3 a Tu-160 přeletěly nad Běloruskem, aby tak vyjádřily podporu nejbližšímu spojenci Moskvy.

Polsko u běloruských hranic soustředilo tisíce vojáků, zřídilo překážky z ostnatého dráhu a vyhlásilo výjimečný stav v pohraničním pásmu.

„V oblasti Kuźnice Bialostocké se běloruská armáda neúspěšně snažila silou vytlačit na polskou stranu 35 lidí, většinou žen a dětí,“ sdělil portálu Onet mluvčí policie v Podleském vojvodství Tomasz Krupa. Dodal, že dnes ráno se v tom místě nacházela skupina asi 200 lidí, které hlídají běloruští vojáci.

Pomsta za sankce

Evropská unie podezírá Minsk, že migrační krizi zosnoval v pomstě za sankce, které EU vyhlásila proti autoritářskému režimu běloruského vůdce Alexandra Lukašenka kvůli porušování lidských práv při potlačování loňských protestů proti Lukašenkovi a zfalšování prezidentských voleb.

Běloruská letecká společnost Belavia nicméně nyní uvedla, že na žádost Ankary přestane přepravovat z Turecka občany Sýrie, Iráku a Jemenu. Turecké rozhodnutí přivítala EUe, která pohrozila leteckým společnostem sankcemi za přepravu migrantů.

Video  V Bělorusku začal pokus o největší vstup migrantů do Polska  - Twitter polského ministerstva obrany, Twitter polského ministerstva pověřeného koordinováním polských tajných služeb
Video se připravuje ...

Polská pohraniční stráž dnes informovala, že od začátku nynější migrační krize letos v srpnu eviduje asi 33.200 pokusů o nelegální překročení hranice. Za celý loňský rok jich bylo pouhých 88. Jen za čtvrtek pohraničníci zaznamenali 223 takových případů.

Značná část migrantů pochází z iráckého Kurdistánu, tamní úřady usilují o to, aby se k nim mohla dostat humanitární pomoc, píše agentura DPA. Irácké velvyslanectví v Moskvě nabízí migrantům z této blízkovýchodní země pomoc s návratem do vlasti, většina z nich o to ale podle iráckých úřadů nemá zájem.

Cílem Německo, náhradní trasa vede i přes ČR

Na internetu se objevují záznamy konverzace migrantů, kteří se dostali do Běloruska. Na jednom z nich, který zveřejnila například běloruská opoziční televize Nexta, je na mapě Evropy vyznačeno, jak se dá dostat do Německa, kam podle všeho velká část běženců míří, a jak se dá vyhnout bělorusko-polské hranici. Tato alternativní trasa vede přes Ukrajinu, Slovensko a Česko, případně ze Slovenska do Rakouska.

gabreta ( 13. listopadu 2021 01:25 )

"Zbytečné provokace, míní ministr Kulhánek"
Kulhánek je blb! Rusáci ať si na svým území dělají co chtějí. Do toho nějakýmu Kulhánkovi nic není! Měl by si tak otevírat hubu na země, jejichž lodě vozí umouněnce di Itálie, nebo Španělska!!

rozez ( 13. listopadu 2021 01:21 )

Zeman je žid.

rozez ( 13. listopadu 2021 01:19 )

Vysadili se na žiletky.

janek490 ( 13. listopadu 2021 00:56 )

JJ bud budes delat co my chceme nebo jsi muj nepritel. Rusove delaji cviceni na svem uzemi a hrozne ohrozuji Evropu , ale Americani lezou kam nemaji, ale to je v poradku. Co Americani zapomeli v Cernem mori?

Vite jak se rekne anglicky otrok? SLAVE
Slovani jsou pro ne jako indiani nebo cernosi. Kdo veri tem hnidam je blbec. Pouziveji Ukrajice (Slovany) proti Slovanum. Nereste takove kraviny, Zizka by je srovnal stejne jako Nemce. Maji nas za blbce a vojenske maso na jatka.
Jestli zabije Rus Ukrajince. Potom zabije Ukrajinec Rusa, co to znamena?
2 : 0 pro Americany.

marais ( 12. listopadu 2021 22:09 )

Nechápu, proč se Rusko do toho míchá. Ať si to vyřeší LUKAŠENKO a Poláci sami. Nebo ať utečence vyhosti do země původu. A to společné cvičení můžou zrušit i kvůli covidu.

Zobrazit celou diskusi