Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Návrháře střelil šílenec přímo do hlavy: Versace zemřel, protože vraha nakazil virem HIV?

Autor: mc - 
2. prosince 2021
05:00

Patřil bezesporu mezi nejlepší návrháře 20. století. Značka, kterou pro svou oděvní společnost zvolil, je dodnes symbolem luxusu a vysoké úrovně. Gianni Versace byl za života celebritou rovnou těm, které tak rády oblékaly jeho oděvy. Sláva - i když možná v poněkud negativním slova smyslu - se s jeho osobou ale nese i téměř 25 let od jeho smrti. Ve věku 50 let ho totiž zastřelil bez zjevného důvodu sériový vrah Andrew Cunanan. Nebo snad šlo o akt žárlivého milence?

Versaceho už jako dítě zajímalo víc oblečení než sport na rozdíl od jiných chlapců. Podíl na tom měla jeho matka, která se živila jako švadlena. Gianni se už od malička učil řemeslu a své první šaty navrhl již v deseti letech! V dospělosti se odstěhoval do Milána, kde pracoval jako návrhář pro luxusní módní značku Genny. Ve 30 letech sebral odvahu a navrhl vlastní řady oděvů a o rok později už otevřel svůj vlastní butik.

Video  Medailonek: Gianni Versace  - Videohub
Video se připravuje ...

Jeho hvězda stoupala strmě vzhůru. Gianniho návrhy obsahovaly syté barvy, odvážné potisky a sexy střihy, které tvrdě konstrastovaly s unylými barvami a jednoduchými modely tehdejší doby. Jeho designy také provokovaly svou sexualitou, za což byl Versace často kritizován. V rámci dlouholeté rivality s Giorgiem Armanim prohlásil, že „Armani obléká manželky, Verase milenky“. Logo firmy, kterou založil spolu se svou sestrou Donatellou za výpomoci bratra Santa, tedy hlava mýtické medúzy, se brzy stalo synonymem přepychu.

Giannimu v roce 1994 lékaři zjistili rakovinu ucha. Dlouhé měsíce ho léčili za pomocí chemoterapie. Následujícího roku se přiznal, že je gay a už dlouhá léta žije s Antoniem D'Amicem. Začátkem roku 1997 mu lékaři sdělili šťastnou zprávu - rakovinu se podařilo vyléčit. Jenže o šest měsíců později Gianni stejně zemřel. Jenže rukou šíleného vraha.

Pro Gianniho bylo obyčejné ráno, vracel se domů se štosem nových časopisů, když chtěl odemknout vrata do své vily v Miami Beach, přistoupil k němu muž a dvěma ranami z bezprostřední blízkosti ho střelil do hlavy. Jen o několik málo minut později ho v nemocnici prohlásili za mrtvého. Bylo mu 50 let a jeho impérium mělo v té době hodnotu v přepočtu přes 20 miliard korun.

Jeho vrah Andrew Cunanan za uplynulých několik týdnů zabil ještě čtyři další muže, motiv se policii nikdy nepodařilo zjistit. Dlouhou dobu se spekulovalo, že Versane Cunanana nakazil virem HIV, ale to bylo později vyvráceno, protože Cunanan HIV neměl. Jeho tělo našla policie osm dní po Versaceho vraždě. Cunanan se zastřelil stejnou pistolí, jakou zabil i slavného návrháře.

Zobrazit celou diskusi