Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jiřík s SMA vyrazil na procházku: Rodiče promluvili i o obavách

Autor: jel - 
12. listopadu 2021
05:25

Statečný Jiříček trpí obávanou spinální svalovou atrofií (SMA), která oslabuje svaly a donedávna byla neléčitelná. Počátkem roku přišla velká naděje v podobě zázračného léku Zolgensma. Po jeho podání se díky poctivému cvičení stav malého bojovníka stále zlepšuje. Nyní už vyrazil na procházku s chodítkem.

Statečný klučík bojuje s obávanou nemocí jako opravdový hrdina. Přestože nebylo od aplikace genové terapie všechno vždy jenom růžové, Jiřík dělá co může, aby jednou sám chodil. 

V říjnu přinesli rodiče opravdu šťastnou zprávu, jejich synek dokázal pár vteřin stát bez opory. To udělalo všem obrovskou radost. 

Nyní přišla další skvělá novinka. Jiřík vyrazil s chodítkem na procházku. Ač to není jednoduché a z kopce mu to zatím úplně nejde, ohromně ho to baví. Rodiče však mají velký strach, aby nespadl. 

„Nevím, jestli chodítko poslouchá víc mě, nebo já chodítko,“ napsali rodiče na facebookové stránce věnované malému klučinovi jeho očima. Na sociální síť pravidelně umísťují chlapečkovy úspěchy, ale i nepříjemnosti, které s sebou Jiříčkův stav přináší. S obavami se svěřili i u posledního videa, na němž si hošík vesele vykračuje s chodítkem. „Když mi podjedou nohy, vím, že se nesmím pustit ručičkama, a zůstanu tak za ně v chodítku viset. Takže naštěstí jsem ještě nespadl na pusu, čehož se rodiče dost bojí,“ uvedli rodiče.

To, jak se malému bojovníkovi daří, sleduje velké množství uživatelů. Ti přejí jemu i rodině to nejlepší. „Jiříku, jsi šikula,

Jiřík trpící spinální svalovou atrofií Jiřík trpící spinální svalovou atrofií | Facebook: Jiříku, nepřestávej se SMÁt
úžasné pokroky, jen tak dál,“ podpořila ho Kateřina.

Video  Jiřík s SMA na tříkolce  - FB: Jiříku, nepřestávej se SMÁt
Video se připravuje ...