Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Velký úspěch Jiříčka se SMA přináší i nepříjemnosti: Málo bílých krvinek i slabé kotníky...

Autor: jel - 
18. října 2021
11:22

Počátkem roku dostal Jiřík trpící spinální svalovou atrofií zázračný lék Zolgensma. Aplikace genové terapie, poctivé cvičení a rehabilitace přinesla vytoužené ovoce a malý bojovník se dokázal sám postavit. Objevily se ale i nepříjemnosti. Jiřík má slabé kotníky.

Po podání léku se sice Jiříčkův stav zlepšoval, objevilo se však i několik nepříjemností. Například měl dlouho dobu nízkou hladinu bílých krvinek a výsledky krevních testů nebyly vůbec příznivé. To se však časem zlepšilo. 

Díky poctivému cvičení se malý bojovník postavil na vlastní nohy a nyní, i když jenom na pár vteřin, dokáže stát sám bez opory. Bohužel to s sebou přineslo i malou komplikaci. 

„S tím, jak se teď velmi často stavím, jak mé tělo postupně přibývá na váze, a jak jsou bohužel mé kotníky stále velmi slabé, je nutné, abych při chůzi na rovném povrchu nosil buď ortézky nebo speciální botičky,“ napsali rodiče na facebookové stránce věnované malému chlapečkovi.

Jenže ani ortézy nejsou dlouhodobým řešení, pokud si na ně totiž tělo zvykne, mohou se kotníky naopak ještě více unavit. Pomůže tak střídavá chůze s rehabilitační pomůckou na rovném povrchu a chození na boso po nerovném terénu. Aby mohl klučina praktikovat druhý typ cvičení, rodiče mu pořídili ortopedickou podlahu.

Rodina věří, že toto cvičení pomůže nejenom posílit kotníky tak, jak je potřeba, ale bude prospěšné i pro celé Jirkovo tělo.

Video  Jiřík se SMA na tříkolce  - FB: Jiříku, nepřestávej se SMÁt
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi