Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Potápěč strávil vážně zraněný přes padesát hodin v jeskyni: Dojatí záchranáři po jeho osvobození tleskali

Autor: rix - 
13. listopadu 2021
08:55

Průzkumník po hrůzostrašném pádu uvízl vážně zraněný na šestapadesát hodin uvnitř největší jeskyně v Británii. Nebýt jeho matky, příběh by zřejmě skončil tragicky, ona ale zalarmovala záchranáře. Zraněného muže se jim jako zázrakem podařilo dostat ven. George Linnane si sice nějakou dobu poleží v nemocnici, ale bude zdravý. 

I přes nezměrné utrpení a velmi dlouhou dobu při čekání na záchranu osmatřicetiletý muž neztrácel elán. „Ulevilo se mi, že jsem konečně venku,“ sdělil odvážným záchranářům. „Tito chlapi spolu s dalšími týmy z Velké Británie zachránili život mému synovi,“ neskrývala dojetí maminka zachráněného muže Sally Linnane-Hemmensová. 

Jak uvedl deník The Sun, George Linnane si prošel peklem. V jeskyni si způsobil vážná poranění a strávil ve tmě přes padesát hodin. „Byla to největší jeskynní záchrana v historii Spojeného království,“ dodala Hemmensová.

Jak se George se svým nedobrovolným pobytem popasoval? To nastínili jeho přátelé. Ti o vášnivém rybáři řekli, že je tvrdý jako hřebík. V celé jeskyňářské komunitě je známý svými rozsáhlými dovednostmi v průzkumu a nedávno dokončil kurz podvodního jeskynního potápění.

„George je zkušený chlapík a je velmi spolehlivý,“ dodali přátelé. Když ho záchranáři osvobodili, zachoval si svůj klid a nadhled. „Takový on přesně je,“ potvrdili. Jejich kamarád teď leží v nemocnici se zlomenou nohou, hrudní kostí, klíční kostí, ale z jeskynního dobrodružství vyvázne zdravý. „Je to neuvěřitelné, je úžasný,“ neskrývali jeho kolegové obdiv. 

Týmy při záchranné akci pracovaly ve dvanáctihodinových směnách. Když se záchrana podařila, tvrdí chlapi zůstali dojatí a tleskali, zatímco zraněného potápěče odvážela sanitka do nemocnice. 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi