Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brutální vražda režiséra nechutného Saló aneb 120 dnů sodomy: Pasoliniho přejeli autem, zbili a podpálili

Autor: mc - 
2. listopadu 2021
10:58

Do paměti filmových nadšenců se zapsal jedním z nejšílenějších filmů historie - Saló aneb 120 dnů sodomy. Snímek plný sexu, brutality a perverze, a tak není divu, že byl film v mnoha zemích cenzurou zakázán. Jméno Pier Paolo Pasolini tak vstoupilo do filmové historie. Do paměti mnohých se ale také vryla děsivá událost, kterou ještě před premiérou filmu skončil Pasoliniho život. Stal se obětí popravy ve stylu mafiánské pomsty.

Adaptace knihy Markýze de Sade z roku 1975 dokáže lidi rozhodit i dnes. Nejrůznější sexuální praktiky včetně análního sexu a masturbace, sadistické i masochistické praktiky, pojídání exkrementů, brutální mučení, vydloubávání očí, řezání jazyka a vražda - to je jen krátký výčet perverzních motivů známého filmu, který je dodnes v mnoha zemích zakázán.

Video  Brutální vražda režiséra nechutného Saló aneb 120 dnů sodomy: Pasoliniho přejeli autem, zbili a podpálili  - Videohub
Video se připravuje ...

Pasolini ale nebyl režisérem jen tohoto jednoho kontroverzního filmu - spíše naopak. Kariéru udělal už dávno před tím, natočil Evangelium sv. Matouše, Teorému či Dekameron, Canterburské povídky a Kytice z tisíce a jedné noci, které zasadil do trilogie života. Saló aneb 120 dnů sodomy mělo být prvním filmem z trilogie smrti, k natočení dalších dvou děl už ale nedošlo.

Pasolini byl v noci z 1. na 2. listopadu 1975 zavražděn na pláži v Ostii, kde se měl setkat s údajnými zloději, kteří odcizili filmové kotouče s částmi filmu Saló. Někdo ho několikrát přejel jeho vlastním autem. Měl mnoho zlomených kostí a varlata rozdrcená patrně železnou tyčí. Pitva odhalila, že jeho tělo bylo polito benzínem a zapáleno. Takto brutální čin se velice nápadně podobá vraždě ve stylu mafiánské pomsty. Je navíc silně nepravděpodobné, že by pachatelem byl pouze jeden člověk. Přesto policie zatkla mladého prostituta Giuseppa Pelosiho, kterému bylo tehdy 17 let.

Řídil Pasoliniho auto a později se k vraždě přiznal. Byl odsouzen na necelých deset let. 30 let po vraždě ovšem stáhl své doznání a začal tvrdit, že Pasoliniho zavraždili tři muži se sicilským přízvukem. Jeho samotného donutili učinit přiznání pod pohrůžkou násilí na jeho rodině. Oni tři pachatelé prý Pasoliniho nazývali „odporným komoušem“. Přiznal ale že Pasoliniho znal - režisér byl jeho klientem.

fido2 ( 2. listopadu 2021 14:34 )

Fuj, no asi dobře mu tak.

odpor ( 2. listopadu 2021 11:38 )

Je to jeden z nejelpších filmů co se mu povedl kde ukazuje sílu vlády a blbost a na
vůli žít za jakou koliv cenu a to se mu povedlo dokonale...Ten to film jelikož je to opravdu drsné jenom pro silné povahy pokud se na to necítíte nedívejte se opravdu je to na nerv ale je to brutalita a to fimemislovem

Zobrazit celou diskusi