Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhadná smrt největšího bojovníka proti Izraeli: Polonium, AIDS, nebo vražda z rukou manželky?

Autor: mc - 
11. září 2021
05:00

Jásir Arafat byl od druhé poloviny 20. století jednou z předních postav historie Blízkého východu. Říct o něm, že byl velkým palestinským bojovníkem proti Izraeli, by bylo značně podhodnocující. Arafatův boj v čele Organizace pro osvobození Palestiny stál život tisíce lidí - Palestinců i Izraelců. Ačkoliv před 28 lety došlo k vzájemnému uznání, spor mezi národy neustal. Arafat skončil v domácím vězení a jen pár let nato záhadně zemřel ve Francii.

Arafat se celý život už od 19 let angažoval na palestinské straně Izraelsko-arabského konfliktu. Založil ozbrojenou organizaci Fatah, kolem které později vystavěl Organizaci pro osvobození Palestiny. Celý život zasvětil boji za právo Palestinců na sebeurčení, což při nejrůznějších konfliktech a teroristických útocích stálo život mnoho lidí.

Video  Život Jásira Arafata: terorista, nebo mírotvorce?  - Videohub
Video se připravuje ...

9. září 1993 spolu se svým oponentem, izraelskou vládou, došli k dohodě o vzájemném uznání. Zejména Arafatova OOP uznala právo Izraele na existenci. Ačkoliv konflikt mezi národy přetrvává dodnes, šlo o velmi významný krok k míru, za který ostatně Arafat, izraelský ministr zahraničí Šimon Peres a izraelský premiér Jicchak Rabin dostali Nobelovu cenu míru.

Ten ale netrval dlouho a Arafat po neshodách s Izraelci skončil v domácím vězení v Ramalláhu. O dva roky později v roce 2004 byl náhle převezen do Francie, kde po dvou týdnech zemřel. O jeho smrti se dodnes vedou dohady a nikdo přesně netuší, co Arafata zabilo.

Arafatova manželka dala jeho osobní věci k prozkoumání švýcarským vědcům, kteří v nich údajně našli polonium - radioaktivní prvek, kterým byl otráven například Alexandr Litviněnko. Polonium ostatně našli vědci i po exhumaci politikova těla! V důsledku toho Arafatova manželka podala žalobu na neznámého pachatele kvůli vraždě. 

Arafatův lékař tři roky po jeho smrti navíc zveřejnil informace, dle kterých měl mít politik v krvi HIV. S tím souvisely i dohady, že Arafat byl homosexuálně orientován. Některé teorie dokonce hovoří o Arafatově manželce jako jeho vražedkyni. Žádná z nich ovšem nepřinesla řádné důkazy a soud jeho smrt označil za přirozenou. Polonium se do jeho těla prý dostalo z okolního prostředí.

Tara-Tara ( 11. září 2021 10:29 )

to byl take jeden, co kázal vodu a za rohem lemtal víno......a jeho choť žila v luxusu v Paříži...kde na to asi brala ????

Zobrazit celou diskusi