Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Strašlivá smrt Přemysla Otakara II.: Jedinou ranou mu rozpůlili lebku, vojáci na tělo pak močili

Autor: mc - 
26. srpna 2021
05:00

Bývá považován za největšího české krále. Jeho pověsti zajisté dodává na váze i hrdinná smrt, která se odehrála před 743 lety během slavné bitvy na Moravském poli. Během vřavy, kdy ho v nastalém chaosu jeho vojska opustila a jeho samotného zabili protivníci. Jedinou ranou mečem do čela mu rozsekli lebku. Jeho tělo poté vláčeli za koněm a močili na něj. Jeden z nejznámějších Přemyslovců Otakar II. zemřel potupně, přesto jako hrdina.

Přemysl Otakar II. byl výjimečný panovník - svou říši expandoval až k Jadranu, tím se ale značně znelíbil místní šlechtě, a tak místo aby byl zvolen římským králem on, na jeho místo dosadili Rudolfa I. Habsburského. Přemysl Otakar II. ho odmítl uznat, Rudolf mu na oplátku začal zabírat podrobená území. Jejich velice osobní spor se prohloubil až ve vojenské tažení, které vyvrchlilo 26. srpna 1278 bitvou na Moravském poli.

Přemysl Otakar II. byl výjimečný panovník, jako stratég ale za moc nestál. Oba panovníci rozdělili vojska do tří šiků, chvíli to vypadalo, že Přemysl Otakar II. bude mít navrch, zvlášť když Rudolfa strhli z koně. Ačkoliv utržil několik ran, s pomocí rytíře se dostal zpět do sedla. Rudolf měl v záloze ještě jeden šik, který Otakarova vojska napadl z boku, což český král vůbec nečekal. Ačkoliv se vojevůdci rychle vzpamatovali a provedli vychytralý protiútok, většina jejich vlastních vojáků léčku nepochopila a domyslela si, že jde o útěk z boje, což nakonec většina z nich udělala.

Král zůstal v bitvě prakticky sám, na Rudolfův příkaz měl být ušetřen, to se ale nestalo. Rytíři, kteří Otakara poznali podle zbroje, ho strhli z koně a napadli. Jak bylo doloženo i antropologickým zkoumáním jeho ostatků profesorem Emanuelem Vlčkem, vojáci králi rozsekli lebku. Když ležel na zádech, uštědřili mu dvě velice silné sečné rány přímo do obličeje, který mu doslova rozpůlili ve dví.

„Můžeme tedy objektivně prokázat na zkoumaných pozůstatcích českého krále,“ uvedl ve své zprávě profesor Vlček, „smrtelné sečné poranění hlavy s těžkým poškozením mozku a těžkým krvácením. Tato zjistitelná rána dostačuje vysvětlit okamžitou smrt krále.“

Ačkoliv byl Přemysl Otakar II. už po smrti, nezabránilo to vojákům jeho mrtvolu zneuctít. Podle dobových svědectví ho svlékli donaha, močili na něj a táhli ho za koněm. Jeho přívrženci nakonec tělo převzali, otevřeli, vyňali orgány a nabalzamovali ho. K poslednímu odpočinku putoval do Prahy.

snehulak ( 26. srpna 2021 17:32 )

Strašlivá smrt. Jednou ranou mu rozpůlili lebku. Ten ale musel dlouho trpět, Blesku.

prudentiacz ( 26. srpna 2021 11:02 )

Ó jé, že nedáte co provedli s tělem Jana Lucemburského, nebo jak vytáhli tělo Václava IV. z hrobu. Každopádně smrtí zlatého krále se otevřela cesta habsburským prackám k epochálnímu pošmatávání po české koruně.

bizon_pepa ( 26. srpna 2021 07:39 )

Co je na té smrti strasliveho? Naopak, byla hodně milosrdna.

Zobrazit celou diskusi