Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Parta kamarádů pomáhá vozíčkářům: S novým autem budou asistovat při živelných katastrofách

Skupina Portage, která pomáhá převozu vozíčkářů, se rozhodla zakoupit vozidla První Technické Pomoci.
Skupina Portage, která pomáhá převozu vozíčkářů, se rozhodla zakoupit vozidla První Technické Pomoci.  (Autor: Moc díky, z.s.)
Autor: rc - 
26. října 2021
10:20

Lidem v nouzi se rozhodla pomoci skupina přátel, jež provozuje službu PORTAGE, která se věnuje převozu vozíčkářů. Skupina již držela nepřetržitou pohotovost při povodních, kdy vypomáhali, kde bylo třeba. Nyní přišli s myšlenkou zakoupit vozidla První Technické Pomoci (VPTP). Vozidla už zakoupili, ovšem teď jim zbývá je řádně vybavit a sehnat dostatek dobrovolníků.

Služby PORTAGE vznikly, aby pomáhaly lidem se zdravotním postižením s dopravou. Stojí za nimi skupina kamarádů, které k myšlence založení služby přivedla vozíčkářka Petra Dvořáková z Prahy. „Protože každé mé opuštění bydliště pro mne znamená cestu na invalidním vozíku a cestování s invalidním vozíkem ani v dnešní době nepatří mezi právě ty nejjednodušší činnosti, které lze v Praze provozovat. Můj kamarád tedy přišel s myšlenkou pořídit mikrobus a vybavit ho potřebnými pomůckami,“ popsala vznik služeb Petra na jejich oficiálních stránkách.

Humanitární pomoc

Ovšem tím jejich pomoc nekončí. Skupina poté, co Česko zasáhly povodně, neváhala a rozhodla se pomoci lidem v nouzi. Svůj vůz měli neustále zaparkovaný před obecním úřadem, aby byli k dispozici krizovému štábu. Uvědomili si, že právě takový vůz by byl při živelných katastrofách v Česku potřeba. „Tehdy se začala rodit myšlenka na vozidlo VTPT (Vozidlo První Technické Pomoci),“ stojí na oficiálních stránkách vozu. Myšlenka se pomalu začala měnit ve skutečnost, ovšem skupina narazila na problém s financováním, a tak realizace chvíli uvázla na mrtvém bodě. Poté, co jižní Moravu zasáhlo tornádo, znovu na projektu začali pracovat.

Potřebná vybavení

„Rychlá pomoc – dvojnásobná pomoc,“ uvádí skupina s tím, že se spojili se spolkem MOC DÍKY! z.s. a povedlo se jim pořídit dvě vozidla. „Pořídili jsme z vlastních zdrojů první vůz Mitsubishi L200 a Transporter T4 a teď je před námi náročný úkol vozy nejen vybavit, ale L200 i přestavět na speciál,“ uvedli. Vozy by měly disponovat jak zdravotním, tak technickým vybavením. Mezi zdravotní výbavou by neměly chybět obvazy, dezinfekce, analgetika, dlahy, základní léky, skládací nosítka či rukavice. Naopak po technické stránce by ve vozech neměly chybět svítilny, hasicí přístroje, sekery, lopatky, mačeta, přenosná chemická toaleta či lezecké vybavení. Ovšem na ně nemají dostatek financí, a proto žádají o pomoc širokou veřejnost.

Široké spektrum pomoci

S takovou výbavou budou vozy schopny „záchranné akce při živelných katastrofách a lokálních nepokojích. Pátracích akcí po ztracených a pohřešovaných osobách. Vyprošťovacích akcí při přírodních kalamitách. Výsadkové akce s důrazem na prostup terénem,“ popisují využití s tím, že zároveň jeho posádka bude schopná přežít v terénu i několik dní.

Spolek by rád dal dohromady i řadu dobrovolníků, kteří by byli posádkou vozu a zvládli by práci s motorovou pilou, krizové řízení, práci zdravotníka, svářeče a práci na laně a ve výškách. „Nechceme suplovat práci policie, hasičů a tak dále, ale být takříkajíc jako předvoj, být rychlejší, flexibilnější a prostě přijít či přicházet s pomocí jako první,“ stojí v popisu poslání Vozidla První Technické Pomoci s tím, že by v budoucnu rádi navázali spolupráci s IZS a dalšími složkami.

VIDEO: Sadař Vláďa obnovuje 4 měsíce po tornádu zničený sad

Video  Sadař Vláďa obnovuje 4 měsíce po tornádu zničený sad  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi