Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dotace pro lidi po tornádu: Vláda po kritice za „prasárnu“ couvla, peníze se nesníží o dary

Aktualizováno -
7. července 2021
14:05
Autor: ČTK - 
7. července 2021
07:17

Vláda ve středu projednala úpravu podmínek finanční podpory pro lidi zasažené koncem června bouří a tornádem na jižní Moravě a na Lounsku. Podle dosavadních pravidel se má státní dotace snižovat o dary z veřejných sbírek a úhrady od pojišťoven, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) po kritice navrhla z opatření vypustit omezení týkající se sbírek. Podpora bude i přes kritiku opozice krácena o náhrady od pojišťoven.

Podle ministryně Kláry Dostálové se snižování dotace z programu Živel o peníze z veřejných sbírek do vládního opatření dostalo jako nešťastná formulace od úředníků, nebyl to záměr. Cílem bylo zabránit proplacení jednoho nákladu dvakrát a předejít problémům, které by tím žadatelům mohly nastat kvůli rozpočtovým pravidlům, uvedla. 

Opozice přesto zuřila. Poslanec STAN Petr Gazdík mluvil o „prasárně“, ke kritice se přidávali i mnozí další. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové vláda nastavila podmínky pomoci tak, že kdo byl zodpovědný a platil si pojištění, je na tom hůř než nepojištěný.

Ranní mimořádná schůze vlády

Změnu nařízení vláda projednala na mimořádné schůzi, ministři se spojí přes internet.

Výsledkem je to, že dotace z programu Živel se nebudou snižovat o dary z veřejných sbírek. Lidé, kteří jsou pojištění, budou zvýhodněni. Do celkových nákladů na obnovu bydlení se bude počítat místo celého pojistného plnění jen 70 procent. Úpravu doznala také možnost převodů vlastnického práva na byt či dům, nově je budou moci mezi sebou převádět například rodinní příslušníci.

Zástupci opozičních stran i někteří tornádem zasažení lidé se totiž pozastavovali také nad odečtem náhrad z pojištění od státní podpory. Vláda tak podle některých z nich zvýhodňuje nepojištěné, trestá pojištěné a vzkazuje lidem, že pojištění je zbytečné.

Snahu Spolu ve Sněmovně zamázli

ODS chtěla jednání o státní dotaci, darech a pojištění zařadit jako první bod na dnešní jednání Sněmovny. Neuspěla.

„Bohužel, kvůli hlasování vládních poslanců dnes neprošel návrh SPOLU přednesený Marianem Jurečkou, abychom v PS řešili pomoc lidem, kteří byli postiženi tornádem. Považuji to za neúctu ke všem, kteří se ocitli v těžké situaci. Lidé potřebují vědět na čem jsou, ne zmatky a nejistotu,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Nikdo z poslanců Hnutí ANO dnes nepodpořil návrh, aby vláda dala sněmovně a veřejnosti stručnou informaci o vládní pomoci lidem postižených tornádem. Ani poslanci za Hnutí ANO z Jižní Moravy neměli odvahu tento návrh podpořit, tak hájí svůj region!!“ čílil se na twitteru Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka ve Sněmovně vyzval vládu, aby dvoumilionovou podporu navýšila na tři miliony korun. Připomněl, že lidé na pomoc vybrali miliardu korun. Jurečka také vyzval ministerstvo spravedlnosti, aby urychleně připravilo takovou novelu, která zabrání tomu, aby peníze z pomoci postiženým spadaly do exekucí.

Lidé z oblastí, kterými 24. června prošla ničivá bouře, mohou na rekonstrukci nebo pořízení nového obydlí získat od státu dotaci až dva miliony korun a až třímilionový úvěr s jednoprocentním úrokem. Statici v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zatím určili k demolici více než 180 domů. Lidé v dobročinných sbírkách na zasažené bouří vybrali více než miliardu korun.

Video  Blesk Podcast: Pomáháme lidem po tornádu, ale sami potřebujeme dostat silné emoce ven  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

anna1234 ( 7. července 2021 17:37 )

.. jaké pocity? Návrh, že se budou dary odečítat od dotací, byla realita!!! a až když se zvedla vlna nevole, ten blbý nápad ministryně Dostálové se zrušil. Tak jaképak sci-fi?

bullshit ( 7. července 2021 15:05 )

Nikde jsem nezaznamenal, zda dary budou osvobozeny od darovací daně 15%. V minulosti s tím měli lidé potíže, naposled kdy se vybralo na léčení těžce nemocného a ten měl platit daň státu z daru. Už nevím jak to dopadlo...

marmat ( 7. července 2021 14:08 )

Uvolněte se prosím-už jste zakřečovanej jako ten Farský!

marmat ( 7. července 2021 14:05 )

marmat ( 7. července 2021 14:04 )

anna1234: Zapomeňte na své pocity a trollí "objevy hrůz" !
Je to ve finále naprosté sci-fi !
A zapomeňte slovo "kdyby"! Protože například:
"Kdyby měla babička koule, je to děda !"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa