Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sexy špionka se nahoty nebála: Mata Hari skončila jako obětní beránek? Popravčí četě poslala polibek

Autor: mc, rc - 
15. října 2023
05:00

Nizozemka Margaretha Geertruida Zelleová je patrně nejslavnější špionka všech dob. Mezi veřejností je ale známá spíš pod jménem Mata Hari. Se svým manželem v mládí odjela na Jávu a Sumatru, kde si zamilovala místní kulturu. Po návratu do Evropy se začala věnovat orientálnímu tanci. Po vypuknutí první světové války se z ní stala francouzská a německá špionka. A na to nakonec doplatila životem. Před 106 lety stanula před popravčí četou.

Osobnost Mata Hari obklopuje celá řada nepravdivých historek, z nich mnohé šířila ona sama. Narodila se v roce 1876 dvěma nizozemským rodičům. Neměla tedy žádné kořeny v jihovýchodní Asii, jak o sobě ráda tvrdila. Do Orientu se podívala až v 21 letech. Místní kultura ji natolik uchvátila, že ji přijala za svou - včetně uměleckého jména.

Když se z Malajsie vrátila do Evropy, rozvedla se s manželem, který byl věčný alkoholik a hrubián. Slávu získala po jediném vystoupení v pařížském muzeu asijského umění. Byla provokativní, flirtovala  a nestyděla se ukázat nahá. Erotický tanec ale pozvedla na úroveň umění. Novinář v článku pro Courrier français v roce 1905 vystoupení Mata Hari uvedl, že ještě nic takového neviděl. 

Video  Krása, ambice, touha po bohatství. Život slavných kurtizán  - Videohub
Video se připravuje ...

Když přišla první světová válka, stala se špionkou, o tom pro kterou stranu přesně se informace různí. Tou dobou už Mata Hari netančila, byla ale velice oblíbenou dvorní dámou a měla velice dobré kontakty s vysoce postavenými muži z celého světa. To z ní činilo nebezpečnou a také velmi žádanou osobu. Naverbovat ji měli Francouzi, kteří po ní žádali informace o německém korunním princi Vilému Pruském. Mata Hari ale sdílela francouzské tajnosti právě s Němci - jak dlouho byla dvojí agentkou není jisté, zda ve skutečnosti vůbec.

Němci i Francouzi prý nebyli z její práce potěšení - německá strana ji nakonec předhodila nepřátelům jako odhalenou dvojí agentku. Francouzi, kteří potřebovali obětního beránka, s ní udělali rychlý proces. Za smrt 50 000 vojáků po vyzrazení vojenských tajemství ji poslali na popraviště. 

15. října 1917 ji ještě před rozedněním postavili před popravčí četu složenou z 12 francouzských vojáků. Nebyla svázaná a odmítla i pásku přes oči. Četě ještě poslala vzduchem polibek. Z 12 ji zasáhly pouze tři kulky. Její smrt si ještě pojistil velitel, který ji z bezprostřední blízkosti střelil do obličeje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ANOrozkradanidotaci ( 16. října 2021 13:40 )

To vypadá, že máš s námi, voliči Babiše, nějaký problém.

Zobrazit celou diskusi