Bylo mu sotva 8 let, když spatřil první přístroj, který dovedl realitu zobrazit na fotografický papír. „Tatínek jej od někoho tu v Bruntále donesl domů, film 6 x 9 milimetrů do něj soukal ve tmě a na záchodě,“ říká Pavel Rapušák. Šlo o přístroj Agfa Box z roku 1953.

Činnost zahalená pro zvídavého kluka tajemstvími nesla ovoce v podobě poutavých snímků. „Vlastně už tehdy u mě vznikla vášeň pro vše okolo focení i vyvolávání filmů na kinofilm. Ta alchymie okolo, kouzlení s realitou,“ pokračuje sběratel.

Vše je darované

Když už začaly aparáty plnit dům, rozhodl se jim věnovat jednu místnost. Zřídil si domácí sbírku, soukromé muzeum. „Nejdřív mi začali k těm mým kamarádi nosit své již nepoužívané přístroje. Mám všechno z darů, nikdy nic nekupuji,“ ukazuje.

Video
Video se připravuje ...

Pavel Rapušák (77) z Bruntálu je vášnivým sběratelem fotoaparátů. Karel Janeček

Sbírka mapuje celou historii socialistických foťáků hlavně ze SSSR i NDR, které byly nejpoužívanější. „Nejstarší kousek mám z roku 1900. Mám tu raritní špionážní přístroj z bývalé zdejší sovětské posádky, předválečnou produkci,“ těší nadšence jeho úlovky. „Rozhodně nedám dopustit na kinofilmy,“ dodává.

Nejmenší, miniaturní přístroj měří jen dva krát dva a půl centimetru. Je prý nejmenší na celém světě. Fotoaparát vlastní sběratel i ve formě zapalovače či stříkačky na vodu, a že jsou oba funkční.

Přístroj číslo 266

Darem redaktora Blesku, fotoaparátem Olympus z roku 1993, se sbírka rozrostla na 266 kousků. „Až jich nashromáždím tři sta, vymyslím i nějakou veřejnou výstavu, poohlédnu se po místě a představíme tu odcházející krásu lidem. Aby viděli, co bylo před mobily,“ usmívá se sběratel.

Než mu je přinesl některý z dárců, Pavel Rapušák o některých kouscích ani nevěděl, že existují. „Rád se potom pídím po jejich původu, a zajímá mě, jak asi fungovaly, a některé dokonce dodnes fungují, a bez závad,“ dodává nadšenec.

Fotogalerie
19 fotografií