Horko pomalu tavilo i dlažební kostky, ale Václava Neckáře a Bacilů jakoby se netýkalo. „Je to na plavky, tak vás zchladím alespoň několika rychlými slovy,“ uvedl koncert hudební a filmové legendy ředitel festivalu Michal Dvořák (57).

Zazněly hity, jako Stín katedrál, Doktor dam dy dam, Časy se mění, Na trati nebo Nelituj. Hned po druhé písničce dostal překvapený Neckář, který se objevil v několika desítkách filmů, jako například v oscarových Ostře sledovaných vlacích, Skřiváncích na niti či Soukromé vichřici, od moderátora Miloše Pokorného (59) speciální dar – originálního Oscara dovezeného z Ameriky!

Nebyl to ale jediný dárek, zpěvák a herec obdržel od Michala Dvořáka ještě cenu Soundtrack festivalu za celoživotní dílo, a pak si publikum vytleskalo ještě několik přídavků.

Neckář nejdřív působil křehce a trochu nejistě, ale s každou další písničkou a odezvou publika doslova rozkvetl a nakonec tančil a zpíval jako zamlada. Když na závěr nadšenému publiku vysekl hlubokou poklonu, ukápla mezi lidi, kde se objevila i Tereza Maxová (51), nějaká ta slzička. „Je prostě úžasný,“ vydechla s obdivem topmodelka.

Neckář vtipkoval, a dokonce moderátora občas doplnil s nějakým tím letopočtem. „Byla to výzva a trochu i stres, nikdy jsme nic podobného nedělali,“ řekl Blesku po koncertě Jan Neckář (74). „To vedro jsme ale přežili, a to je hlavní,“ dodal s úlevou.

Kytara pro kamaráda

Poprvé také skupina po smrti Petera Mahrika (†72), který zemřel 13. srpna, vystoupila s novým kytaristou Tomislavem Zvardoňem (50). Právě Mahrikovi a jeho dceři Alžbětě byla věnovaná hned první písnička koncertu Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě.

„Musíme se sehrát, a to není hned. Ale už teď vidím, že to bude dobré, Zvardoň je vynikající všestranný kytarista,“ řekl Jan Neckář s tím, že na podzim 22. října v pražské Hybernii bude ještě jedna oslava bratrových 80. narozenin, na které bude přítomná spousta hostů.

Risk, nebo zisk?

Do budoucnosti mají Bacily a Václav Neckář, který byl před půlstoletím spolu s Martou Kubišovou (80) a Helenou Vondráčkovou (76) členem Golden Kids, velké plány. „Budeme hrát písničky Golden Kids. Chtěli bychom si tuto éru, kdysi násilně režimem přerušenou, připomenout. Spousta písniček nezazněla v rádiích, televizi, ani na koncertech. Neexistují žádné záznamy, ale já si je pamatuju, na jejich dvou nebo tří koncertech jsem byl. A mám představu, jak by to dnes, po letech, mělo vypadat,“ řekl Blesku Jan Neckář, který by chtěl do projektu zaangažovat i Josefa Jelínka, který kdysi pro Golden Kids navrhoval kostýmy. „Je to trochu riskantní podnik, držte nám palce,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Václav Neckář: Po operaci prostaty vystoupil na Česko-Slovenském plese Markéta Reinischová

Fotogalerie
57 fotografií