Papírových skvostů jsou na ní stovky. Expozici dominuje kolekce památek od Jany Vajdové (87) z nedalekého Sviadnova. Největší soubor staveb - památková rezervace je ze 35 tisíc dílů! Nad tím ční dokonalá Lara Croft poskládaná ze 134 barevných papírových plachet a 134 černobílých. Vznikala několik let.

„Odhaduji, že kdyby se jí autor věnoval pět hodin denně, bude na ní pracovat rok. Je to neskutečně náročné. Všechno dotvarovat, dokreslit, vyztužit, doladit detaily jako jsou třeba tkaničky do bot a tak dále,“ líčil Pajdla a ukázal.

Lepidlo a šikovné ruce

On sám se věnuje menším papírovým skládačkám, nicméně těm nejstarším na světě. Třeba kříži z 15. až 16. století, který vymysleli mniši nebo u nás první vystřihovánce Prašné brány z roku 1850.

„U těch jednodušších stačí šikovné ruce, lepidlo a trpělivost. U pokročilejších už je nutné hodně přemýšlet, ale návody autorů bývají precizní. Mnohé skládačky se dají stáhnout i z internetu,“ podotkl Pajdla.

Český fenomén

I když papírové skládanky vydávali i v cizině, podle Pajdly jsou v nich právě Češi fenomenální. „Je to proto, že jsme národ kutilů. Nikde jinde ve světě se této tvorbě nevěnovalo tolik lidí,“ zmínil.

Nutno také přiznat, že skládačky většinou skládali rodiče pro děti, aby je k tvorbě přivedli. Ty pak začínaly s různými krabičkami, zvířátky a podobně.

To, že jsou díla z papíru, neznamená, že něco nevydrží. Autoři je ošetřují speciálními laky, pravidelně čistí od prachu, při vyblednutí dobarvují a pro mnohé je to jeden z památečních pokladů.

Ještě nevymizely

Nejvíce byly u nás papírové skládačky populární začátkem 20. století, za první republiky a v poválečné době. Hodně jich bylo reklamních, vydávali je například sokolové, legionáři, po válce vedla vojenská technika a náročnost stoupala. „I když dnes dominuje spíše lego a moderní stavebnice, papírové skládačky stále existují stejně jako ti, kteří se jim věnují,“ dodal pan Jan.

Výstava s názvem Papírový svět bude k vidění v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku do letošního 3. září. Vstupné činí 50 korun.

VIDEO: Vláčky z Mosilany zachráněny! Jezdí v nových prostorách na Dukelské třídě v Brně-Husovicích.

Video
Video se připravuje ...

Vláčky z Mosilany zachráněny! Jezdí v nových prostorách na Dukelské třídě v Brně-Husovicích. Jiří Nováček

Fotogalerie
17 fotografií