Díky němu tak vznikla úžasná sbírka téměř 40 zmenšenin beskydských dřevěných kostelů, zvoniček a kaplí. Prostě jednoho dne vzal metr, foťák, blok a tužku a vyrazil do terénu.

„Změřím půdorys stavby a nafotím detaily. Výšku spočítám podle rozměrů šindelů a trámů. Náročné je trefit třeba sklon střechy. Vše pak převedu na měřítko 1:50. Ale je v tom i hodně improvizace, původní plány chybí,“ řekl muž.

Dílnou mu je kuchyně

Modely pak lepí v ateliéru, kterým se stala paneláková kuchyň. Nachystá si prkýnka na parkety, špalíčky naštípe na milimetr tlusté destičky, nařeže trámy… Postavit do detailů přesnou kopii originální stavby trvá panu Janovi zhruba rok. „Jsou to tisíce hodin práce s pinzetou a nožíkem,“ dodal.

Za nejnáročnější dílo, které zhotovil, považuje kostelík v Tiché na Frýdecko-Místecku. Před lety vyhořel, proto ho stavěl jen podle fotek. Pořádně zabrat mu dal hotel Maměnka na Pustevnách.

„Ten jsem modeloval přes rok a půl. Má 40 oken, spoustu dveří, pavlač…,“ podotkl Bližňák s tím, že když miniaturu viděl provozní ze sousedního Libušína, chtěl, ať mu ho postaví taky. Hodnota jednoho modelu dřevěné sakrální stavby se počítá ve statisících.

Mistr improvizace

Jan Bližňák umí skvěle improvizovat. Aby ušetřil za dražší modelářské potřeby, pomáhá si špejlemi od nanuků nebo velkými sirkami. Ty jsou ideální na trámy. Například kapličku na Radhošti lepil v měřítku 1:100 z osikového dřeva, které vydoloval z krabiček od zápalek.

Pro muže, který stále ještě pracuje i jako promítač v kině, je modelování zmenšenin relaxací. Pouští si přitom hudbu z 60. let. Jelikož už má všechny beskydské dřevěné kostelíky a kaple hotové, věnuje se teď zvoničkám. Větší část jeho sbírky zdobí zámek v Paskově na Frýdecko-Místecku.

VIDEO: Do mariánskolázeňského parku Boheminium přibyl model zámku Hluboká.

Fotogalerie
23 fotografií