Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Český přešlap na Eurovizi? Nenápadná, měkoučká, proruská propaganda, soudí o písni novinářka

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
10. února 2023
05:00

Česko si vybralo pro letošní ročník populární evropské hudební soutěže Eurovize dívčí skupinu Vesna. Její skladba a videoklip My sister's crown se ale nelíbí části Ukrajinců. Proč skladbu vnímají jako nenápadnou proruskou propagandu, prozradila novinářka webu ProUkrainu Marharyta Golobrodska.

Šestice dívek se ve svém hitu, kde se vedle češtiny zpívá i v angličtině, bulharštině a nosný refrén zazní v ukrajinštině, vrací k všeslovanské ideji a čerpají z folklóru. Podle novinářky a části ukrajinské veřejnosti ale dost nešťastně. Navíc ve videoklipu Vesny a v textu písně jsou prvky, které používal Sovětský svaz a nyní Rusko ke své propagandě.

Video  Blesk Podcast: Český přešlap na Eurovizi? V písni zní proruská propaganda, soudí novinářka  - pdc, bp, Jedlička Čebotareva
Video se připravuje ...

„Hudbu to má skvělou, ale jinak je to v podstatě písnička o tom, jak se musíme všichni navzájem milovat i přesto, že je válka. Nerozumím tomu, protože v mém životě už minimálně rok žádná láska neexistuje a já ani nevím, kdy se do něj vrátí. Pak je tam několik proruských narativů a taková klasická, nenápadná, měkoučká propaganda. Vizuálně do klipu daly některé ukrajinské symboly a udělaly z nich takové laciné verze,“ komentovala v podcastu skladbu Marharyta Golobrodska z webu ProUkrainu.

Po násilí tanec

Vadí jí už samotný úvod písně, v němž se idealizuje, že v jakémsi slovanském království byla láska a sesterství, než se do něj vkradl stín a na vše se zapomnělo. „Akorát to není žádný stín, ale konkrétní země, která zahájila konkrétní útok. Tuto zemi v klipu reprezentují muži ve fialových oblecích. Ze začátku dívky bijí, utlačují a mají na hlavě televize, které jsou asi symbol propagandy. Na konci s nimi ty dívky šťastně tančí za ruce, takže i přesto, co s vámi celou písničku dělaly, tak na konci se s nimi hezky skamarádíme, vybereme si lásku a všichni na všechno zapomeneme,“ poukazuje na naivitu klipu novinářka.

Jedním z oních plíživých motivů, který používá i proruská propaganda, je, že Ukrajina na sebe útočí sama. Tento motiv spatřuje Marharyta v ženě, která na sobě má oblečení připomínající ukrajinský kroj a kreslí si po obličeji rudou rtěnkou, přičemž fialový útočník ji pozoruje. „Ruská televize šíří, že si Ukrajinci útočí sami na svoji zemi, že Buča byla vlastně zfalšovaná a všechno si sami vymýšlíme. A pak koukám, jak si holka metaforicky sama ubližuje,“ rozkrývá další z prvků kremelské propagandy. Další motivy, které jsou podle Marharyty ruské nebo proruské a objevují se v písni a jejím videoklipu, rozebrala v podcastu. 

O písni se diskutovalo také v ukrajinském veřejném prostoru. Podle Marharyty to byla asi nejviditelnější zpráva v oblasti kultury. „Tohle je asi jedna z nejdůležitějších zpráv mimo těch válečných, protože Ukrajinci si moc váží podpory. Zprvu, když se mluvilo o tom, že Česká republika podává písničku, kde něco zazní ukrajinsky, tak z toho byli všichni samozřejmě nadšení. Nechci, aby Ukrajinci vypadali nevděční, ale když se v písni vyskytují narativy, které šíří Rusko, tak to samozřejmě zabolí a nemůžeme na to jako neupozornit a zavřít oči. Eurovize je obrovská soutěž a nechceme, aby se v Liverpoolu zpívalo o bratrství Rusů a Ukrajiny. Myslím si, že došlo jen k nedorozumění a chtěla bych, aby se o tom mluvilo,“ řekla na závěr Marharyta.

Jaké další proruské/ ruské prvky a narativy píseň obsahuje, proč je Eurovision extrémně populární na Ukrajině a koho do bojů vyšle stát ve válečném konfliktu tentokrát, prozradila Marharyta Golobrodska v Blesk Podcast:

Ivona Skálová ( 10. února 2023 12:48 )

Myslím, že když che paní novinářka točit podcast, tak by se měla zamyslet nad tím, zda opravdu pochopila, na co se dívá. Například "Na konci s nimi ty dívky šťastně tančí za ruce, takže i přesto, co s vámi celou písničku dělaly, tak na konci se s nimi hezky skamarádíme..." tam jaksi není. Ano, dívky sice nejdřív usměvavé tančí s fialovými pány, kteří představují imperialismus, ale už si nějak nevšimla, že je tam potom záběr na dívku, kterou úsměv přejde a tváří se vyděšeně, když vidí psychopatický výraz svého tanečníka.

vladimir seda ( 10. února 2023 12:02 )

vladimir seda ( 10. února 2023 12:01 )

Prosím vás ,dejte se překlad textu písně,ať si každý udělá úsudek sám a stále nám někdo něco neposouvá ,co je jemný narativ... Já mám svůj mozek ,tak mi nikdo nemusí nutit svůj názor viz paní novinářka

paralenka ( 10. února 2023 09:45 )

Jen měsíc? Já už rok! A zuřím, že za tu mozkomyčku musím povinně platit, když mě nezajímá! Bylo by dobré, kdyby si ten moloch na sebe vydělal sám, stejně se chová jako komerce! Jen bere z více zdrojů, povinný desátek od občanů, plus ještě z reklamy, a sponzoři se také najdou, úplatek, že se o nich bude vědět!

paralenka ( 10. února 2023 09:38 )

Nechápu, Irglová neuspěla a tohle ano? Ať se ta komentující novinářka zamyslí, jak to je, coby pamětník vnímám ukrajinštinu stejně jako ruštinu, je mi nepříjemná a zuřím, kdykoliv ji slyším kolem sebe, ten rok 68 vymazat z podvědomí nejde! Nicméně mají pravdu ti, kteří tu píšou o dvou blízkých národech, které měly vždy hodně společného, jazyk, zemi i mentalitu to, co se tam děje, je na palici! A vybraná písnička? Jen se svézt s momentálním vymýváním mozků mainstreamem! Jen si podle názorů lidí myslím, že už to není zrovna IN!

Zobrazit celou diskusi