Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Úleva zachráněných Čechů z hory Rakapoši: Konečně jsme doma!

Autor: ran, ČTK - 
12. října 2021
19:18

Čeští horolezci dali na sociálních sítích vědět, že se po dlouhých dnech a týdnech nejasností konečně vrátili z Pákistánu domů. V zemi byli zadržováni poté, co je spolu s jejich pákistánským parťákem zachránil armádní vrtulník z hory Rakapoši. Úřady je v zemi zadržovaly, protože nebylo jasné, kdo záchrannou akci zaplatí.

„Hurá, jsme doma. Konečně! Děkujeme naší ambasádě v Islámábádu za pomoc a všem, kteří jste byli s námi,“ těmito slovy v pondělí oslavil úspěšný návrat do vlasti Jakub Vlček, jeden z dvojice českých horolezců, které musela v Pákistánu zachraňovat tamní armáda.

Záchranný vrtulník z hory Rakapoši (7788 m n. m) snesl Jakuba Vlčka, Petra Macka a Vadžídulláha Nagrího 15. září, po třech dnech napjatého čekání na pomoc. Podle pákistánských médií vrtulník musel kvůli českým horolezcům podle místních úřadů učinit až deset vzletů!

Několik týdnů po operaci je pak pákistánská strana zadržovala ve městě Gilgit. Nebylo totiž jasné, kdo účet za záchranu zaplatí, vzhledem k tomu, že česká pojišťovna vyloučila, že by celou akci zaplatila ona. Pokryje pouze první vzlet vrtulníku, který navíc bude sama po Češích vymáhat. Věc byla navíc komplikovaná tím, že úřady v Pákistánu tvrdily, že horolezci při zdolávání hory neměli patřičná povolení. 

Ministr turistiky pákistánské kašmírské oblasti Gilgit-Baltistán Rádža Násir pro místní listu Dawn řekl, že účet za záchranu s použitím armádního vrtulníku bude činit 3 až 4 miliony pákistánských rupií, horolezci tedy můžou být pákistánské armádě dlužní až přes 500 tisíc korun.

Protikladné reakce na „machrovinu“

Kamarádi horolezcům přáli jen to dobré a věřili, že se v pořádku vrátí do republiky. Protikladná tvrzení pákistánských úřadů a českých cestovatelů o vydání povolení vylézt na horu vyvolala na sociálních sítích stejně protikladné komentáře. Někteří Čechům věří vše, co říkají, jiní si ale realitou v jejich podání tak jistí nejsou a považují celou několikatýdenní anabázi za ostudu pro Česko.

„Měli byste s pokorou zaplatit své dluhy za záchranu života a nedělat ostudu. Každá legrace něco stojí a machrovina neméně. Lezete někam bez povolení, porušíte podmínky pojištění, a hrozně se divíte! Koho to asi zajímá, že jste si udělali výlet a komu to co přineslo? Nechal bych vás to v pakistánských horách odpracovat, abyste při dalším namachrovaném kousku používali také hlavu,“ vzkázal horolezcům Vlčkovi s Mackem jeden z komentujících na facebooku ještě před návratem dvojice.

Lidé se v odpovědích na kritické komentáře dovolávali lidského soucitu. „Neumíte se tady vcítit do někoho, kdo má starost o kamarády? Buďme rádi, že jsou v pořádku, živí a zdraví,“ napsal například jeden z uživatelů facebooku. Po návratu horolezců do Česka lidé často vyjadřovali ulehčení, že jsou oba v pořádku a zpátky doma. Prosté „Tak to je moc dobře, velké štěstí!“, „Paráááda, hurá“ a další výrazy radosti byla nejčastěji slova, kterými lidé Vlčkův a Mackům návrat komentovali.    

Podle ministra zahraničních věcí Kulhánka muži před odletem zpět do České republiky zaplatili poplatky 100 tisíc korun. Jak to bude s placením dál, se ještě ukáže. „Uhrazení zbývající dlužné částky se teprve bude řešit. V tuto fázi již jde o soukromoprávní věc obou dotčených,“ poznamenala mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Nyní si ale horolezci mohou alespoň oddechnout, že pod nohama opět cítí rodnou zem. Ministr Kulhánek již dříve poděkoval svým kolegům za výbornou diplomatickou práci a pákistánské straně za vstřícnost. Zdůraznil pro případné další neopatrné cestovatele, že i v zahraničí nese každý za své jednání odpovědnost.

Video  Pětapadesát let staré mumie horolezců trčely ze sněhu!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

bullshit ( 12. října 2021 20:05 )

Zdá se že to zaplatí, tak nejanči.

bullshit ( 12. října 2021 20:04 )

Dvěstěpade na osobu by mohli dát dohromady. To má skoro každý důchodce co jezdí v nových kárách do Kaufu na akce, mladí by to mohli mít také...to ustojí, alespoň jsou snad poučeni. Hlavně že to přežili.

krapotkin ( 12. října 2021 19:43 )

Na to, že dluží pořádnej balík, se tváří docela vesele.

tarrica ( 12. října 2021 19:35 )

Jsem ráda,že jsou živí a v pořádku.
Ale také vím,že za chyby se platí a proto by měli zaplatit vše-třeba si i půjčit. Jsou mladí, práce je dost ,určitě pomůže i rodina. Drahá zkušenost a také příklad a poučení pro ostatní .

Zobrazit celou diskusi