Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turistka našla na túře krásný žlutý kamínek: Vyklubal se z něj diamant za 657 tisíc!

Autor: rix - 
9. října 2021
15:56

Americká turistka s pořádnou dávkou štěstí našla při túře v parku na zemi drobný žlutý kámen. Později se ukázalo, že jde o diamant za víc jak 657 tisíc! Drahokam si šťastná žena mohla nechat.

Doslova v šoku zůstala turistka Noreen Wredbergová, když ve státním parku v Arkansasu nalezla podivný žlutý kámen. Ukázalo se, že jde o obrovskou vzácnost a pohádkově cenný diamant. Noreen zpočátku ani netušila, co vlastně v rukou drží. Teď už to ví. Nalezený drahokam má cenu v přepočtu 657 tisíc korun. 

Pravdou ale je, že maličkou šanci Američanka najít takový kámen měla. Věděla totiž, kde hledá. Za poplatek asi 220 korun mohou turisté na vlastní pěst prohledávat tzv. Kráter diamantů, tedy místo, kde by se podobné drahé kousky mohly nacházet. I přes to byla spíše pesimistická. „Opravdu jsem si nemyslela, že něco najdu, natož něco tak velkého,“ popsala. 

Jak ale uvedl odborník David Allen ze společnosti Purely Diamonds, Noreen narazila na kapitální kousek. „Diamant takové velikosti se prodává za stovky tisíc. Dost také záleží na intenzitě jeho žluté barvy. Čím živější barva je, tím je kámen cennější,“ vysvětlil pro deník Mirror.

Správce parku dal radu dalším návštěvníkům, pro drahokamy je dobré se vypravit po dešti. „Když déšť odhalí nějaký drahokam a zasvítí slunce, diamant nejde přehlédnout,“ uvedl. V parku byly od roku 1906 nalezeny tisíce těchto drahých artefaktů. 

Video  V New Yorku se vydražil obří diamant: Za 140 milionů korun!  - Reuters, Markéta Volfová
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi