Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tlumočník, který zachraňoval Bidena: Dočkal se vysvobození z Afghánistánu!

Autor: ČTK, sova - 
12. října 2021
13:43

Afghánistán opustil tlumočník, který před lety pomáhal zachránit nynějšího amerického prezidenta Joea Bidena a další před nepříznivým počasím v afghánských horách. Informuje o tom zpravodajský web BBC. V roce 2008 musel kvůli vánici v zasněženém afghánském údolí přistát vojenský vrtulník s tehdejším senátorem Bidenem a dalšími zákonodárci. Místo nebylo pro skupinu Američanů bezpečné, mohli se stát terčem únosu. Amán Chalílí byl jedním z afghánských zaměstnanců americké vlády, kteří zákonodárce odvezli do bezpečí.

Chalílí od srpna žádal Spojené státy, aby mu pomohly se zajištěním víza, které mu umožní Afghánistán opustit. Nyní se stal jedním z tisíců Afghánců, kteří z vlasti uprchli před vládou islamistického hnutí Tálibán, jež nad zemí překvapivě rychle získalo kontrolu po odchodu amerických a spojeneckých vojsk.

Zástupci amerického ministerstva zahraničí v pondělí sdělili zpravodajskému webu BBC, že Chalíli se svou rodinou bezpečně opustil Afghánistán. V cestě pak rodina podle nich pokračovala z Pákistánu. Činitelé doplnili, že se v evakuaci rodiny angažovala americká vláda. Zda rodina obdržela americká víza a míří do USA, není podle médií v tuto chvíli jasné.

Chalílímu se 13 let po náhodném setkání s budoucím prezidentem Bidenem a senátory Chuckem Hagelem a Johnem Kerrym nedařilo získat americké zvláštní imigrační vízum, které by mu umožnilo opustit Afghánistán. V létě po chaotickém odchodu amerických vojsk z Afghánistánu Chalílí vyzval Bidena, aby jej, jeho ženu a pět dětí zachránil. „Věřím mu,“ řekl tehdy televizi CNN. „Věřím, že dokáže udělat cokoliv“, dodal.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v září dostala otázku ohledně situace afghánského tlumočníka. Poděkovala mu, že „pomohl skupině řady z mých nejoblíbenějších lidí z vánice a za všechnu práci, kterou jste udělal“. Dodala, že Spojené státy jsou odhodlány evakuovat spojence.

Video  Co je hnutí Talibán?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi