Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Flétnistka Maryja Kalesnikavová odmítla násilné odvezení ze své vlasti: Příštích 11 let má strávit v běloruském kriminálu

Autor: rix - 
7. září 2021
18:24

V noci ji přepadli maskovaní muži a nacpali ji do dodávky. Jedna z hlavních osobností opozičních sil v Bělorusku, hudebnice Maryja Kalesnikavová ale odmítla opustit svou vlast. Skončila ve vězení a strávit v něm má dlouhých 11 let. Prý za pokus o státní převrat. 

Režim prezidenta Alexandra Lukašenka v Bělorusku dál utahuje šrouby. Jak informoval server Aktuálně.cz, když tajné služby KGB donutily k odchodu ze země hlavní tvář opozice Svjatlanu Cichanouskou a další ženu Viktorii Cepkalovou, stala se terčem číslo jedna flétnistka Maryja Kalesnikavová. Také na ni si režim prezidenta Alexandra Lukašenka tvrdě došlápl. Po měsících ve vazbě dostala jedenáct let natvrdo za údajný pokus o převrat.

Běloruským úřadům se nelíbilo, že vystupovala po demonstracích a stala se novou hlavní tváří opozice. Loni v září ji uprostřed noci do dodávky natlačili maskovaní muži. Kalesnikavovou měli odvézt na ukrajinské hranice. „Táhli ji násilím, vzdorovala. Křičela, že nikam neodjede. Svůj pas roztrhala na malé kousky a vyhodila je z okna mezi muže, kteří auto obklíčili. Pak se z okna vysoukala a šla zpět k běloruské hranici," vypověděli její kolegové, kteří byli také zatčeni.

Kalesnikavová je momentálně nejznámější tváří opozice v zemi. Po odchodu Cichanouské je největším trnem v oku vládnoucí strany. Rodačka z Minsku vystudovala hru na flétnu a dirigentství na Běloruské hudební akademii. Později získala stipendium v německém Stuttgartu, kde se speciálně věnovala hře na barokní flétnu. Do vlasti se vrátila v roce 2020. Spolu s ní byl odsouzen také aktivista Maksim Znak. Ten si má ve vězení pobýt dlouhých 10 let.

Video  Blesk Podcast: Bělorusko čeká normalizace jako v Československu, odhaduje vývoj odborník.  - Blesk
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi