Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Starosta tornádem zdevastované Moravské Nové Vsi čelí hnusným útokům: Prý ukradl peníze a zmizel

Autor: jel - 
10. července 2021
08:31

Na konci června postihla několik obcí na jižní Moravě obrovská katastrofa. Tornádo, které se tamtudy prohnalo, zničilo i Moravskou Novou Ves. Spousta lidí přišla o střechu nad hlavou. Lidé na sociální síti se ale nevybíravě pustili do starosty tohoto městysu Marka Košuta (TOP09). Prý totiž hned po katastrofě zmizel, odmítá humanitární pomoc a někteří ho dokonce obvinili, že ukradl peníze, které lidé na pomoc obcím vybrali ve sbírkách. Starosta se proti lživým nařčením ohradil.

Lživé příspěvky se objevily na sociální síti facebook. Podle nich totiž starosta Košut hned po katastrofě utekl a obci nepomáhá. Navíc prý měl ještě ukrást peníze ze sbírek. „Jsou to naprosté nesmysly. Já od čtvrtka (24.6), kdy se neštěstí stalo, z úřadu prakticky neodešel,“ řekl starosta serveru Brněnská Drbna.

Uvedl, že neustále vyřizuje vše potřebné, účastní se zasedání krizového štábu a podobně. „Je pravda, že v prvních dnech po neštěstí bylo tolik telefonátů, že jsem nestihl na všechny reagovat. Navíc se mi ani mnohdy nedalo dovolat, protože tady nebyl signál,“ dodal Košut.

Co se týče peněz ze sbírek, s těmi on sám ani nemanipuluje. „Tyto peníze však nerozděluje vedení městyse, ale jsou plně rozdělovány jednotlivými charitativními organizacemi přímo potřebným občanům,“ stojí v prohlášení na sociální síti. Tuto informaci potvrdila i jedna z organizací Diecézní charita Brno. Ta pořádá jednu z největších sbírek v republice.

Podle Košuta jde o dezinformace a nenávistné příspěvky šíří především lidé, kteří nežijí v Moravské Nové Vsi a nebo jeho odpůrci. Dodal, že ho to mrzí, protože to vrhá špatné světlo na celý městys a lidé pak podle něj budou méně ochotni pomoci. Zároveň vyjádřil vděk všem dobrovolníkům, kteří jim v těžké době pomáhají.

Starostu podpořila také rada obce. Ta se vyjádřila na sociálních sítích a pomlouvačné příspěvky odsoudila. „Rada městyse chce důrazně odmítnout výše uvedené spekulace, neboť se nezakládají na pravdě. Vedení obce včetně všech zaměstnanců úřadu městyse a služeb pracuje v maximálním nasazení od počátku neštěstí,“ píše se v příspěvku.

Video  Porovnání, jak to na jižní Moravě vypadalo v pátek 25. 6., a jak to vypadá dnes  - HZS ČR
Video se připravuje ...

ANOrozkradanidotaci ( 10. července 2021 10:47 )

V tom našem zemanobabišizmu se děí věci...

panda82 ( 10. července 2021 09:39 )

Zoufalství a závist dělá z lidi hyeny, v tom jsou češi, nepřekonatelní

Zobrazit celou diskusi