Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děťátko se nemělo dočkat ani porodu, nakonec s ním rodiče prožili jeden den jeho život. Pak zemřelo.

Autor: ran - 
4. července 2021
13:33

Malá Athena měla vážné problémy už během pobytu v bříšku, ale oproti všemu očekávání se na svět nakonec podívala. Bojovala statečně, rodiče se z ní těšili necelý jeden den, než umřela.   

Athena Edith Wyattová se narodila 12. března rodičům Dawn (43) a Stevenu Wyattovým z britského Macclesfieldu. Dawn už měla tři vlastní děti, když ale zjistila, že čeká další se Stevenem, byla nadšená. S Athenou prožili dojemný den, který se zatajeným dechem sledovali lékaři, sestry i stovky lidí po celém světě. 

Když se o tom, že spolu budou mít miminko, pár dozvěděl, radost ze zprávy byla tak velká, že překonala i velmi špatné zprávy. Ty přišly 13. týden těhotenství. Athena podle lékařů trpěla Edwardsovým syndromem, neboli trizomií 18. chromozomu, který potká 1 dítě z 5 000. V genetické informaci má takto postižené miminko v buňce tři kopie chromozomu 18.

   

Atheně lékaři ještě v bříšku zjistili problémy se srdcem, žaludkem, krkem i plícemi. Proti všem předpokladům, že se s takto vážnými komplikacemi nedočká porodu, se 35. týden narodila. Přišla na svět císařským řezem a rodiče ji přivítali s velkou láskou.

Holčička všechny překvapila svým odhodláním. „Byla silná a statečná, i lékaři se divili, jak je aktivní, jako by ani neměla tušení, jaké má vyhlídky,“ uvedla podle webu deníku Mirror maminka. „Dali ji do inkubátoru a zeptali se, zda když si myslí, že nemá šanci přežít, se mají přestat snažit, odpojit ji a přinést ji za námi,“ zavzpomínala Dawn.

Maminka s odpojením od přístrojů souhlasila. „Ale Athena u mě zase pookřála a srdíčko jí začalo tlouct 150 údery za minutu, což je normální tep, jaký by měl být,“ líčila Dawn. Děťátko šlo na jednotku intenzivní péče, maminka se z nečekaného vývoje radovala. „Byla jsem v euforii,“ řekla o svých tehdejších pocitech. 

Pak ale začaly přicházet vážné výkyvy Athenina stavu. Kromě toho, že se zjistilo, že má miminko žaludek v hrudníku, ještě dostalo srdeční zástavu. Personálu se ale jako zázrakem podařilo srdce opět nahodit. „To ukazovalo, jak silná je,“ kýve hlavou Dawn. „Věděla, že tu s námi chce chvíli být. Po celou dobu těch několika hodin byla vzhůru, oči zavřela jen jedinkrát – až když umírala,“ usmála se smutně Dawn.

Oba rodiče cítili, jako by jim Athena celou svou křehkou bytostí říkala: „Musím ještě vidět mámu s tátou“. A rodiče se jí snažili čas na zemi co nejvíc obohatit. „Zpívali jsme jí, říkali dětské básničky, četli knížky. Masírovala jsem jí tělíčko, věděla proto, jaké to je, cítit mateřskou lásku,“ zamžili se Dawn oči při vzpomínce na jediný den, který jí bylo dopřáno strávit se svým čtvrtým potomkem.

Poslední slova jí zašeptal tatínek 

Po několika hodinách přišla znovu nutnost rozhodnout o odpojení. Dříve ale, než to rodiče museli udělat, Athena zemřela tatínkovi v náručí.

„Když nám oznámili, že nemá žádnou šanci, řekla jsem, Steve, vezmi si ji, a on si ji vzal, řekl jí, jak ji miluje,“ popsala maminka poslední chvíle. Ty úplně poslední slova Athena slyšela od tatínka. „Pokud chceš zůstat, zůstaň, jestli ale chceš odejít, odejdi,“ pronesl něžně k zachumlanému tělíčku. Tehdy se jejich vymodlené holčičce srdíčko zastavilo nadobro.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi