Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Holčičce kvůli vzácné vadě museli amputovat nohu: Několik měsíců po operaci znovu chodí

Autor: rc - 
23. června 2021
20:12

Obtížné rozhodnutí museli učinit rodiče Charlotte a James Doddingovi (oba 27) z britského Blackpoolu. Jejich holčička Willow se narodila s vrozenou vadou, tzv. fibulární hemimelií, a rodiče se museli rozhodnout, zdali jí nechají v tak útlém věku amputovat nohu. Čtyři měsíce po náročné operaci Willow začíná chodit s malou protézou.

Charlotte Doddingová z britského Blackpoolu šla na kontrolu ke gynekologovi, když jí lékař sdělil šokující zprávu. Dělal ultrazvuk, když zjistil, že její dítě trpí fibulární hemimelií, což je částečná či úplná absence lýtkové kosti. Jedná se o vzácné onemocnění, které postihuje jednoho ze 40 tisíc novorozenců. „Byl to trochu šok, dostat takovou zprávu,“ uvedla Charlotte pro britský deník Daily Mail.

Lékaři je uklidňovali tím, že musí počkat a po narození uvidí, jak je stav dítěte vážný. Willow přišla na svět v červenci roku 2019. V pravé noze jí chyběly dvě kosti a byla kratší než její levá noha. Rodiče pocítili naději, že se uzdraví, když se začala plazit a posléze chodit dřív, než všichni očekávali. Ovšem lékaři pro ně dobrou zprávu neměli. V lednu letošního roku rodiče učinit rozhodnutí, zdali nechají dceři amputovat nohu. „Chodila po vnitřní straně chodidla docela špatně. Zvažovali jsme prodloužení nohy, ale to by vyžadovalo spoustu operací a chtěli jsme, aby měla normální dětství. Rovněž to nezaručovalo, že nebude muset podstoupit amputaci, až bude starší,“ vysvětlila Charlotte, proč se rozhodli svolit k amputaci.

Operaci trvala dvě a půl hodiny a dopadla dobře. Čtyři měsíce po ní už Willow začíná běhat! Dostala protézku, která jí pomáhá v chůzi a Willow se ji brzy naučila používat. Pyšní rodiče nemohli jinak, než svou roztomilou dceru vyfotografovat, jak začíná chodit, a fotografie zveřejnili. „Nemohla se dočkat, až se znovu pohne, a pamatuji si, jak se den po operaci pokoušela plazit. Ve skutečnosti si myslím, že si pamatuje svou nohu, protézka jí tak vyhovuje,“ dodala Charlotte.

VIDEO: Je úžasná! Malé tanečnici amputovali nohu. Tančí dál

Video  Je úžasná! Malé tanečnici amputovali nohu. Tančí dál  - Youtube/ Inside Edition
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 23. června 2021 20:53 )

Zobrazit celou diskusi