Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zděšení v Číně: Mrakodrap se začal chvět, lidé vybíhali v šoku ven

Autor: ČTK, ran - 
18. května 2021
22:44

Široko daleko kolem mrakodrapu v mnohamilionovém čínském městě nebylo zaznamenáno žádné zemětřesení, přesto se 212. nejvyšší budova světa otřásla tak, že lidé vybíhali ven a museli být evakuováni! Podle BBC se v Číně občas budovy bortí samy od sebe. 

V Šen-čenu na jihu Číny byli dnes odpoledne evakuováni lidé ze 70podlažního mrakodrapu, když se začal z dosud neznámých příčin chvět, informuje stanice BBC.

Na záběrech z místa je vidět, jak od přibližně 300metrové budovy s názvem SEG Plaza prchají stovky vyděšených lidí. V daném čase přitom nebylo zaznamenáno žádné zemětřesení. 

Čínský list Global Times uvedl, že vedení čtvrti Šen-čenu, v níž SEG Plaza stojí, dostalo zprávy o otřesech ve 12:31 místního času od obyvatel pracujících v budově. Do 14:00 byli všichni z budovy evakuováni.

Při předběžném přezkoumání budovy nebyly zjištěny „žádné trhliny v zemi okolo mrakodrapu“ ani žádná poškození vnějších stěn, uvedly v pozdějším prohlášení místní úřady.

V Číně se čas od času budovy zřítí, připomněla BBC. V březnu minulého roku spadl v Čchüan-čou na jihovýchodě Číny hotel, který byl využíván jako koronavirové karanténní zařízení. Při neštěstí zahynulo 29 lidí.

Dvacet let stará výšková budova stojí v centru dvanáctimilionového Šen-čenu, oblíbeného cíle nakupujících a rychle se rozvíjejícího centra technologického průmyslu a inovací. Uvnitř mrakodrapu, který je podle on-line databáze výškových budov 104. nejvyšším v Číně a 212. na světě, se nacházejí kanceláře a obchody s elektronikou.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi