Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Náročný zásah při požáru ubytovny v Zábřehu: Špatná orientace a záchrana ze střechy

Autor: ČTK, VaB - 
24. dubna 2021
10:20

Celkem 12 lidí se podařilo zachránit hasičům při nočním požáru jednoho z pokojů v ubytovně v Zábřehu na Šumpersku. Během zásahu v silně zakouřeném objektu museli v dýchacích maskách prohledat 35 pokojů, jednoho obyvatele sundali ze střechy. Evakuovali 52 lidí, nikdo nebyl zraněn. 

Podle hasičů šlo o velmi náročný zásah v členitém a rozlehlém dvoupodlažním objektu ubytovny, silný kouř navíc ztěžoval orientaci nejen hasičům, ale také místním obyvatelům. 

Hasiči v několika pátracích skupinách hledali, co hoří. Vzápětí se potvrdilo, že je v plamenech jeden z bytů. „Byly zahájeny hasební práce a souběžně jsme v silně zakouřeném a členitém objektu s minimální viditelností vyhledávali po jednotlivých pokojích obyvatele domu a postupně jsme je vyváděli ven,“ popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Někteří obyvatelé budovu opustili sami, jednoho hasiči pomocí výškové techniky sundali ze střechy objektu. „Celkově jsme museli pečlivě, ale velmi rychle prohledat 35 pokojů. Zachránili jsme takto 12 osob, evakuováno bylo v souhrnu 52 lidí,“ doplnila mluvčí hasičů. 

Pokoj, v němž vzplanul oheň, shořel v celém rozsahu včetně vybavení. Plameny dostali hasiči pod kontrolu během necelých 30 minut. Přetlakovou ventilací poté ubytovnu odvětrali a následně se mohli lidé vrátit do svých pokojů.

Náhradní ubytování nebylo nutné zajišťovat. Příčinu požáru zjišťují vyšetřovatelé hasičů a policie, škoda byla předběžně odhadnuta na půl milionu korun. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání